Behemoth's Lair

502 registered members
Login | Register Your Free Account (Required) | Search | Help | Find Communities!

Page 1 2 3 4 5 6 7
Author
Comment
Giater
2002-05-26 04:15:07

ranking
myślałem, że coś nie działa - ale to była tylko aktualizacja
jOjO dwarf
2002-05-26 11:52:06

Re: Problemy z mapkami
odnośnie tymczasowych!!! problemów z dostępem do serwera:

niestety, tak to jest, jak się korzysta grzecznościowo
nikt tego nie robi nam na złość, po prostu czasem coś się sypnie, a reakcja jest w tempie dostosowanym nie do nas, a do Ich potrzeb!

tak czy siak, dzięki za info, ale skuteczniejsze będzie mailowe! wprost do mnie
OlenkasLover
2002-05-26 05:15:35

Kto kim gra
Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus.
Na temat rankingów i oceniania nie będę się już wypowiadał.
Na pewno jest w tym sporo racji.

Miałbym tylko jedną zasadniczą prośbę a właściwie zażalenie ;(
Dlaczego w Rankingach map chociaż nie ma podane kto grał jakim światem. Mnie np. takie coś bardzo interesuje. Interesuje mnie, bo grając Life chciałbym wiedzieć, czy np. na danej mapie jest możliwy do osiągnięcia znacząco lepszy wynik daną rasą. To mnie mobilizuje do poprawy.
Nie ukrywam też, że moją ambicją byłoby być najlepszym na każdej mapie wśród grających Life. Domyślam się, że tak nie jest, ale chciałbym znać szczegóły. Poza tym fajnie by było popatrzeć jakimi światami osiąga się najlepsze rezultaty na danych mapach.

Wiem, że to może trochę roboty, ale Arcymagu Rastlinie mówiłeś, że teraz masz więcej czasu. Czy nie dałoby się tego zrobić ? :( Rzucam na Ciebie Błogosławieństwo, aby Twoja praca była najefektywniejsza ;)

Z Panem Bogiem
jOjO dwarf
2002-05-26 12:01:58

Re: Kto kim gra
wogle to te sprawy wychodzą w praniu!

w najbliższych dniach (góra next notowanie) powinny się te Wasze sugestie pojawić

a co do systemu pucharowego w ŁĄCZNEJ klasyfikacji, to popieram Giatera!

średnia nic nie daje, a suma jescze mniej!!!
E1ias
2002-05-27 01:13:15

Co do zmian, to proponowalbym do tego jeszcze sprawdzenie/podawanie poziomu trudnosci, na jakim byly rozgrywane mapy (pewnie i tak wiekszosc gra na czempion). Bo moze zbedne jest wystawianie map na poziomie zaawansowanym, bo chyba nikt na nim nie gra (na expert moze tez nie). Proponuje tez skrocenie terminu rozgrywania map. Niech to beda 2 tygodnie. Jak ktos nie zdazy w 2 tygodnie, to i pewnie nie skonczy w 4 tygodnie. Juz i tak czesto trzeba powtarzac mapy, zeby poprawic wynik, ale nie trzeba bedzie poprawiac przez 3 kolejne tygodnie ;-)
Albo zrobic ranking tygodniowy bez mozliwosci poprawiania. Na H3trio tak wlasnie to bylo.

Giater
2002-05-27 03:52:56

Zdecydowanie tylko jeden sejw bez poprawek !!!
Guinea
2002-05-27 04:57:01

Zdecydowanie jeden sejw. Tak było na H3Trio i było dobrze. Ponadto na H3 było ZABRONIONE wielokrotne przechodzenie mapki w celu polepszenia wyniku. Wiem że trudno coś takiego udowodnić, ale sądzę, że to zwiększyłoby atrakcyjność Turnieju. W chwili obecnej gracze, którym chciało się przechodzić mniejsze mapki po kilka razy mają najlepsze wyniki. Widać że zasady zdecydowanie premiują graczy, którzy są w stanie poświęcić dużo czasu na grę i nie grają w nic poza tym.
Rastlin Arch
2002-05-27 12:06:26

Mapa Tygodnia- grać można tylko tydzień- rozwiązanie dobre
Zamykanie rankingów w miesięczne i główny
Ale może też wprowadzić Mapę Miesiąca?- tylko jedna mapka na miesiąc
„Ponadto na H3 było ZABRONIONE wielokrotne przechodzenie mapki w celu polepszenia wyniku”- tego się już niestety nie da wprowadzić;(- bo niby jak komuś coś takiego udowodnię?
OlenkasLover
2002-05-27 14:58:36

Re: Mapa tygodnia - regulamin
Jedna mapka na miesiąc ?! To zdecydowanie za mało.
Najmniej raz na dwa tygodnie powinno być coś nowego.
Co do poprawiania to jestem za tym by po ogłoszeniu pierwszych wyników na danej mapie została od razu zamknięta.
Z Panem Bogiem.
Giater
2002-05-27 23:07:04

1. Co tydzień nowa mapa o jednej skali trudności (by nie zniechęcać stopień mniej od najtrudniejszego) i tylko jednym określonym typem zamku dla porównywalności wyników !!! (dzięki temu za kilka tygodni można znów na niej zagrać innym zamkiem dokonując drobnych korekt i wprowadzając kilka niespodzianek).

2.Przysłać można jeden sejw!

3.Czas grania 2 tygodnie.

4.Wyniki są ogłoszone raz i „wiszą” przez tydzień (po tygodniu ustępują miejsca nowym wynikom z kolejnej mapki)

5.Klasyfikacja główna prowadzona jest wg metody którą od samego początku promuje tj. punkty za miejsca na danej mapce. (mamy zatem dwie tabela: główną i bieżącą)

6.Punktujemy 20 pierwszych miejsc wg skali Lopeza – w sumie Graczy z punktami i tak będzie z czasem coraz więcej!

7.Dodatkowa trzecia tabela – statystyka graczy: nick, „buźka”, ile razy grał, ile razy punktował w klasyfikacji generalnej, najwyższa lokata którą zajął w ramach rozgrywek.

Ingham
2002-05-28 00:29:45

Nie wczytywałem się w te punktowe dyskusje, ale możecie zobaczyć, jak to jest na przykład rozwiązane na Drachenwaldzie. Oni prowadzą podobny turniej - Mapę Miesiąca. Jak będę miał dłuższą chwilkę czasu (choć bardzo w to wątpię) przetłumaczę.

www.drachenwald.net/kdm/index.php

1. Platz 100 Punkte
2. Platz 80 Punkte
3. Platz 70 Punkte
4. Platz 60 Punkte
5. Platz 50 Punkte
6. Platz 45 Punkte
7. Platz 40 Punkte
8. Platz 35 Punkte
9. Platz 30 Punkte
10. Platz 25 Punkte
11. Platz 22 Punkte
12. Platz 19 Punkte
13. Platz 16 Punkte
14. Platz 13 Punkte
15. Platz 10 Punkte
16. Platz 8 Punkte
17. Platz 6 Punkte
18. Platz 4 Punkte
19. Platz 2 Punkte
ab Platz 20 1 Punkt
Rastlin Arch
2002-05-28 01:02:56

Do OlenkasaLover – chodziło mi o to że prócz mapki tygodniowej wprowadzić mapkę miesięczną

Do Giatera:
1.Bardzo dobry pomysł- sprawiedliwy
2.Też dobry
3.aby punkt 2 pasował to musi graczom wystarczyć tydzień
4.Nie;(- wyniki wiszą do końca istnienia Turnieju- ale są zamknięte w rankingu miesięcznym- tak było na H3Trio i BARDZA mi się to podobało
5.czyli: Ranking główny oraz rankingi miesięczne –a w nich szczegółowe
6.skala jest jeszcze do przemyślenia- jaka i która- ale te 20 punktujących graczy powinno wystarczyć
7.w statystykach się chyba wszyscy lubują;)
Giater
2002-05-28 02:21:02

A zatem czekamy na zmiany :)
OlenkasLover
2002-05-28 10:08:02

Mapa tygodnia

To Rastlin: A jak tak to spoko :)
Jestem kategorycznie przeciwko narzucaniu rasy! Gram tylko Life. Jeśli chodzi o porównywalność, to można to zrealizować w rankingach.
Co do rankingów niemieckich. To, że zagrancizne nie znaczy, że lepsze.
Cudze chwalicie swego nie znacie :)
Giater
2002-05-28 23:25:41

Re: Mapa tygodnia
Do OlenkasLover - mylisz się strasznie !!!

Granie jedną rasą i specjalizacja to Twoja prywatna sprawa. W naszych zawodach najlepszy musi udowodnić to w całej grz a nie tylko wybranym wojskiem!!! DLATEGO ZMIANA RAS JEST JAK NAJBARDZIEJ UZASADNIONE I CO WAŻNIEJSZE SPRAWIEDLIWSZE W OCENIE !!!

A ranking nigdy nie porówna wyniku grania Life np. z Chaos!!

Robiąc ukłon w stronę wszystkich graczy należy grać każdą rasą po kolei by nie było żadnego faworyzowania.

Twoja specjalizacja da Ci fory podczas gry Tą rasą.

A ktoś kto ma aspirację do bycia mistrzem Hirołsów 4 - musi to udowodnić na wielu płaszczyznach - czytaj poprzez grę wszystkimi rasami!!

A zpunku widzenia rankingu specjalizacji wg mnie jest bardzo atrakcyjna, bo daje podstawy sądzić, że na różnych mapkach będą różni zwycięzcy, co pozytywnie wpłynie na sam turniej i grywalność.

I niech bogowie będą z Tobą.
OlenkasLover
2002-05-29 00:08:57

Rasa tygodnia.

To, że gram jedną rasą nie znaczy, że pozostałymi gram gorzej. Nadal uważam, że np. Death osiągałbym lepsze rezultaty. Myślę, że nie o to chodzi. Być może sobie coś ubzdurałem, ale fajnie gdyby turnieje w Jaskini nie polegały tylko na rywalizacji poszczególnych wojowników (nas). Fajnie by było, gdyby każdy trzymał się rasy ulubionej i takiej która jest związana z jego jaskiniowską osobowością. Wtedy każda z ras miała swoich reprezentantów w Jasinii na naprawde wysokim i myślę, że przeważnie nieosiągalnym dla gracza preferującego wszystkie rasy poziomie. W ten sposób Jaskinia stawałaby się jakby jednością i doskonalilibyśmy się jakby z podziałem ról. Dodawałoby to także dodatkowego smaczku turniejom, które byłyby międzyrasowe. Ale i tak będzie jak będzie. Jak będę musiał pokażę też klasę w grze innymi rasami ;)

I never really hated the One True God.
But gods of the people, I hated.
Giater
2002-05-29 02:12:52

Re: Rasa tygodnia.
Jak więc widać, mamy różne spojrzenie na sprawę turnieju. Jednak myślę, że to o co postuluję jest właściwe, bo w turnieju chodzi o weryfikację (i zabawę) umiejętności graczy, a nie poszczególnych ras! I myślę, że zgodzisz się ze mną, iż grę określoną „rasą” można sprawnie zablokować choćby poprzez „obcięcie” niezbędnych surowców.
A to, że ktoś się w czymś wyspecjalizuje, to jak już pisałem wcześniej, uatrakcyjni rozgrywki.

Więc liczę na to, że będziesz zmuszony pokazać klasę w całej grze, a nie tylko w jednym jej elemencie. Na moją klasę nie ma co liczyć – widzisz jakie mam marne wyniki. Ale to już zupełnie inna bajka.

I ostatnia sprawa – Twojego Świadectwa. Być może jest ono prawdziwe, a być może nie. Wiec czy warto tak szafować pewnymi wartościami, które są „ponad”? To po pierwsze, a po drugie – toż to świat Magii i Miecza, gdzie bogowie (z małego b) tak przenikają wszystkie sfery życia bohaterów tegoż świata, że trudno się od tego odciąć.

Więc... niech bogowie będą z Tobą Oleńki Kochasiu.
Rastlin Arch
2002-05-29 11:46:02

No to czas na krótkie podsumowanie:
Mapę gra się przez tydzień
Wyniki podawane są w systemie pucharowym – wg punktacji Lopeza
Rankingi zamykane są w sezony tzn. 1 miesiąc ranking główny
Bez wybierania nacji
E1ias
2002-05-30 23:42:22

A mnie sie nadal nie podoba punktacja pucharowa. O ile ranking tak, to przypisywanie punktow do miejsc do 20 tak jak jest, to juz zupelnie nie.
Zaleznie od mapy roznice miedzy wynikami bywaja czasem male, czasem duze czasem pierwsi gracze maja duza przewage, czasem wyniki sa bardzo wyrownane i decyduja o miejscu pojedyncze punkty, a w klasyfikacji pucharowej nie ma po tym sladu. Nie bawilbym sie w rozdzielanie punktow wedlug miejsc, oczywiscie nalezy uhonorowac tych, ktorzy uzyskali najlepsze wyniki, ale niekoniecznie od razu 20.
Proponuje taka zmiane w punktowaniu pucharowym:
Poczatek tak samo:
1 miejsce - 35 punktow
2 miejsce - 30 punktow
3 miejsce - 25 punktow

A juz bym sie nie bawil w punktowanie dalszych miejsc, ale tylko lepszych wynikow.
15 punktow - za uzyskanie wyniku 95% wyniku gracza z 3 miejsca
10 punktow - za uzyskanie wyniku 90% wyniku gracza z 3 miejsca

i jeszcze drobne punkty za uczestnictwo, zeby ktos kto nie uzyskuje wysokich wynikow, ale sie stara i wysyla kolejne mapy, tez mial z tego jakas pozycje w rankingu
5 punktow - za skonczenie mapy na poziomie czempion
3 punkty - za skonczenie mapy na poziomie expert
1 punkt - za skonczenie na poziomie zaawansowanym
Rastlin Arch
2002-05-31 01:05:52

„odośnie map tygodniowych, wnoszę prośbę by były to mniejsze mapki” – nie mniejsze a szybsze mapy (Klepsydara jest mała ale za to długaaaaa)
„albo, nie tydzię tylko 2” – tydzień i koniec- tak będzie najlepiej najprzejzyściej- do długiej gry będzie mapa miesiąca

A gdyby tak wprowadzić takie coś:
1.miejsce 2.Gracz 3.Punkty z gry(nie decydują o pozycji gracza) 4.Punkty pucharowe(decydują o pozycji gracza)- TO wygląd tabeli oczywiście
Propozycje Eliasa zbyt ujednoliciły by ranking

1 visitor in the last 15 minutes: 0 Members - 1 Guest - 0 Anonymous