Author
|
Comment
|
jOjO dwarf
2002-05-12 12:55:48
|
Re: Uwagi drobne i nie
jeśli moje zdanie ma cokolwiek ważyć, to powiem NIE
to tylko 4 tygodnie, fto będzie się bawił w cykanie po punkciku? (no bo o ileż można wynik poprawić w MotW???)
a tu nam zależy chyba na aktywnym graniu nowych map (co tydzień NOWA)
|
Ingham
2002-05-12 13:20:38
|
jOjO ma rację, nikt (albo bardzo niewiele osób) nie będzie się bawił w poprawianie wyników na mapkach. Trwa to za długo a cykliczność turnieju nie pozostawia wiele czasu.
No, ale jeżeli Rastlinie chce Ci się to sprawdzać, to zależy już tylko od Ciebie.
|
Guinea
2002-05-12 20:36:01
|
No nie wiem... nawet jak będzie taka możliwość to raczej nie skorzystam. Może przeprowadź jakąś ankietę wśród grających żeby zobaczyć czy tego chcą?
|
E1ias
2002-05-13 00:46:38
|
A ja jestem za mozliwoscia poprawiania wynikow (ale tu ustalilbym jakies rozsadne reguly, powiedzmy kazda mape mozna poprawic tylko raz albo 2 razy, albo raz w kazdym tygodniu). Gdyby po pierwszym tygodniu byly oglaszane wyniki i koniec, to poprawianie nie mialoby sensu. Ale teraz po dwoch tygodniach okazuje sie ze na niektorych mapach osoby, ktore zaczynaly pozniej maja wyzsze wyniki. Niby dlaczego nie mam miec mozliwosci poprawienia swojego wyniku, ktory okazal sie zbyt niski? Zreszta osobiscie juz wyslalem 2 poprawione sejwy, bo 4 miejsce w rankingu mnie nie satysfakcjonuje :-)
|
LEVY
2002-05-31 14:25:47
|
Re: Mapa tygodnia - regulamin
juz nie aktualne - dostalem wiadomosc, ze save'y dochodza
|
Giater
2002-05-31 23:49:20
|
Re: Mapa tygodnia - regulamin
Do Rastlina. Oczywiście chodziło mi o szybkość mapy i masz rację, że nie koniecznie to musi być wielkość. Co do tabeli – w głównej tylko punkty odnośnie miejsca. Natomiast te z gry to przy wynikach z mapki.
Do Eliasa: Z mapami i wynikami jest różnie. Masz rację i dlatego nie można wprost sumować tych wyników! A punkty za miejsca i owszem, bo nawet jeśli różnice z mapki są niewielkie, to trudno jest uzyskać choćby te 5 pkt. więcej. A różnicować dalsze miejsca trzeba, by nie było tak, że 3 się wyróżni a dalej to już wszyscy są tacy sami. Weź pod uwagę również to, że jak już widać po 4 pierwszych mapkach 33 osoby punktowały (choć 20 na każdej dostaje punkty) i ranking z czasem może być bardzo długi.
Do OlenkasKochasia: punktacja wg miejsc na mapach daje szansę dogonienia czołówki większe niż suma punktów uzyskiwanych z map. Bo wystarczy, że daną mapkę wygrasz o 1 pkt. (z gry) i w klasyfikacji dostajesz za 1 miejsce o 10 pkt. więcej niż ma ten na 2 miejscu! A sumą punktów z gry jak dogonić mistrza gdy się ma do niego straty 7 punktów z 7 map (parę tysięcy punktów) a prezentuje zbliżony poziom? I druga sprawa – punktowanie w zależności od ilości graczy. Czy Ty to przemyślałeś?! Na jednej mapce gra 3 a na innej 30 i co z punktami? I tylko z tego tytułu, że gra więcej osób to więcej punktów?! To na pierwszej mistrz zdobywa 15, a na tej drugiej tyle zdobywa bardzo przeciętny gracz, albo taka mizeria jak ja. J Natomiast, to że mapkę należy tylko raz podsumować to masz 100% racji. Ale o emocjach w wyniku oczekiwania na oficjalne wyniki pisałem już wcześniej.
Uwaga ogólna! Po rozegraniu 2 map jestem gdzieś tam w rankingu. Wg punktacji pucharowej nie ma mnie! I to nie jest zniechęcające tylko wręcz odwrotnie. Moim pierwszym celem jest wejść na listę punktujących. Wszak to pewna elita pośród graczy i pewne wyzwanie. A potem tylko piąć się w górę, ewentualnie bronić zajęte miejsce! Jeśli ma się aspirację by być nr 1, to trzeba udowodnić to poziomem gry a nie ilością nadsyłanych sejwów! (mam nadzieję, że już po dzisiejszej klasyfikacji będę na liście punktujących).
|
Guinea
2002-06-01 03:30:11
|
System punktacji by Guinea
A teraz przedstawię mój system punktacji niezależny od miejsc a jedynie od punktów i konkurencji. 1.Liczymy średnią arytmetyczną wyników na danej mapce. Przyjmujemy tą średnią za 100%. 2.Liczymy % każdego wyniku względem 100%, czyli naszej średniej. 3.Zawodnicy którzy mają wynik wynoszący 100% i poniżej nie punktują. 4.Za 101% jest 1pkt, za 102% 2 pkt i tak dalej do 110%. 5.Wyniki powyżej 110% rosną geometrycznie, czyli [(ilość % powyzej 100)/10] do kwadratu i razy 10. Może wydaje się to zawiłe, ale jest bardzo proste. Otóż dla wyniku będącego 120% średniej ilość puktów wynosi 40. Dla 130% wynosi już 90pkt. I tak dalej.
Dzisiaj wieczorem jak będę miał czas to zamieszczę wyniki wg tej punktacji dla którejś mapy.
|
Guinea
2002-06-01 22:00:51
|
Re: System punktacji by Guinea
Wyniki wg mojej punktecji na mapie "Wyzwanie Zanfasa". Średni wynik wyniósł w zaokrągleniu 536,9 pkt. Dziesięciu graczy miało wyniki powyżej średniej.
Miejsce | Gracz | Punktów | Procent | pkt do rankingu |
1 | LEVY | 675 | 126 | 68 |
2 | Amplitur | 619 | 115 | 23 |
3 | OlenkasLover | 565 | 105 | 5 |
4 | Dwersalus | 563 | 105 | 5 |
5 | DivineDuri | 557 | 104 | 4 |
6 | WoodElf | 554 | 103 | 3 |
7 | Raj | 552 | 103 | 3 |
8 | apsikSC | 547 | 102 | 2 |
9 | rollo | 542 | 101 | 1 |
10 | Halladian | 537 | 101 | 1 |
Reszta graczy (w tym ja :))miała wyniki poniżej średniej więc nie zdobyli punktów. Zaokrąglenia wg ogólnie przyjętych zasad, za jednym wyjątkiem. Wyniki równe 100% z jakimkolwiek ułamkiem liczę jako 101% (każdy kto ma wynik wyższy od średniej otrzymuje punkty), np. Halladian miał 100,02% średniej ale zaokrągliłem to do 101%.
Co myślicie o takiej punktacji? Zrobić ją dla innych map?
|
Giater
2002-06-02 23:44:02
|
Im więcej słabszych graczy - tym większa przewaga mistrza(ów).
|
Rastlin Arch
2002-06-03 01:04:35
|
Przystaję przy punktacji Lopeza-20 graczy punktuje- ale wszyscy są w rankingu
|
Guinea
2002-06-03 05:49:00
|
Giater: dokładnie. Gracze przeciętni walczyliby o każde kilka punktów, a najlepsi jak na kilku mapach zdobyliby znaczną przewagę nad resztą (np. tak jak Amplitur & LEVY) to mieliby sporą i trudną do nadrobienia przewagę. Rastlin: reszta też by była w rankingu - po prostu nie chciało mi się wpisywać wszystkich, chciałem tylko pokazać mój system punktowania.
|
Rastlin Arch
2002-06-03 11:36:10
|
Wolę stałą punktację. Chodzi głównie o prostotę (już widzę meile z 1000 pytań) a tej raczej mniej w punktacji Guinei niż Giatera. Jest wyraźne ustalenie co kiedy i gdzie i ile można się spodziewać za daną pozycję- i bardziej życiowe. Proponuję nową dyskusję dotyczącą ewentualnych tytułów.
|
Giater
2002-06-03 23:56:13
|
Bez tytułów
MT nazwać "Pucharem Jaskini". Ten kto w danej chwili prowadzi jest Liderem Pucharu. Nie ma żadnych tytułów.
(Lub też są ale o tym niedługo)
|
Rastlin Arch
2002-06-04 01:00:04
|
Re: Bez tytułów
Jak masz jakąś propozycję to napisz w emilu troszke- bo nie wiem co planować
|
Rastlin Arch
2002-06-13 11:51:09
|
Finalny pomysł do reguł! Wprowadzone zostaną niezależne sezony- każdy po 10 map- wg punktacji pucharowej- zwycięzca otrzymuje tytuł Mistrza do następnego sezony- jak myślicie?
|
Sewrey
2002-06-15 15:47:42
|
Ja jestem za! - myślę, że taki podział będzie ciekawy i uatrakcyjni rozgrywkę... Mam tylko takie pytanie: Czy nadal będą prowadzone dwie punktacje, czy zamierzasz Rastlinie zastąpić "starą" tą nową - pucharową?
|
wersalus
2002-06-19 09:00:15
|
Re: Mapa tygodnia - wpadka
chyba przedobrzyliscie w mapach sa mapy turniejowe,ktore nie zostaly ukonczone, i tu mamy chyba konfikt interesow, bo zamiast sciagnac seva, sciagamy mape i z niej zaczynamy, a jak wiadomo niewielka roznica w surowcach, skrzynkach, artefaktach znaczaco moze wplynac na wyniki rozgrywki wnioski...............no coments
|
Sewrey
2002-06-19 12:34:02
|
Poczytaj dokładniej regulamin Wersalusie. Wyraźnie jest tam napisane, że próby restartowania, używania innych sejwów, albo zaczynania gry z map orginalnych będą traktowane jako oszustwo...
|
wersalus
2002-06-24 12:05:51
|
to co jest w regulaminie to wiem, zwrucilem tylko uwage na ten fakt. zebym chcial oszukiwac tobym nie pisal o tym
i pytanie jak stwierdzisz ze ktos wystartowal z orginalu
|
Rastlin Arch
2002-06-24 13:47:13
|
da się! ale jak tego nie mogę/ nie chcę wyjaśniać
|