Author
|
Comment
|
Rajst
2002-06-25 08:37:05
|
Re: Mapa tygodnia - wpadka
Komu jak komu, ale Tobie poprostu nie wolno takich rzeczy zdradzać .
|
jOjO dwarf
2002-06-27 14:27:16
|
Puchar Areny
Jeśli ftoś widzi jakieś potrzebne poprawki w niniejszej propozycji:
Regulamin Pucharu Areny
to bardzo proszę o maila do mnie albo do Rastlina
|
MaphiX
2002-07-09 10:46:49
|
Moja punktacja
Moim zdaniem punktacja w PA powinna wyglądać następująco: najlepszy wynik - 50 pkt przeciętny wynik - 25 pkt najgorszy wynik - 0 pkt
średni wynik znajduje się oczywiście między pierwszym, a ostatnim miejscem, a w wypadku gdy liczba nadesłanych map jest parzysta to oczywiście średnia arytmetyczna między dwoma środkowymi. Potem określić ile save'ów znajduje się między środkiem, a 1 miejscem, podzielić ich ilośc przez 25 pkt. Wynik będzie informował co ile pkt zdobytych przez graczy będzie przyznawany 1 pkt do rankingu głównego. oczywiście wprowadzić jakieś zaokrąglenia. Myślę, że wtedy nie zdażałoby się, że 1 pkt zdobyty w grze może zadecydować o 6 (ok.) pkt zdobytych w rankingu (Porównanie LEVY -> OlenkasLover). A fakt, że gracze z niskich miejsc nie dostawaliby punktów napewno zniechęciłby ich do dalszej rozgrywki. We wcześniejszych wypowiedziach zauważyłem, że było już coś na temat punktacji, ale nie doczytałem tego do końca, więc za wszelkie plagiaty przepraszam
... Oczywiście turniej już ruszył, ale wyraziłem tylko swoją opinię na owy temat
|
Guinea
2002-07-09 22:31:06
|
Re: Moja punktacja
Proponowałem kiedyś coś takiego, żeby punkty były przyznawane w zależności od różnicy od średniego wyniku i wraz ze wzrostem wyniku wzrastały geometrycznie, ale to nie przeszło. Za trudne było, czy coś w tym guście :P.
|
Alamar
2002-07-09 23:46:02
|
Moja punktacja
|
MaphiX
2002-07-09 23:59:49
|
Moje tytuły
Co do liczenia trwa to najwyżej 2 minuty. A co do tytułów: Tytuły ogłaszane przed końcem sezonu w niusach, mimo iż wcześniej wiadomo kto jaki dostanie; tytuły 3-poziomowe, tak więc jeśli zdobędziemy 2 tytuły dla tej samej nacji otrzymamy tytuł drugiego poziomu; tytuły są dla nacji, którą ukończona została mapa; tytuły nie powinny obrażać zawodników grających złymi zamkami
Tytuły następujące:
Życie RYCERZ KRZYŻOWIEC TEMPLARIUSZ ŚWIATŁA
Śmierć WTAJEMNICZONY KRÓL OŻYWIEŃCÓW AKOLITA ŚMIERCI
Chaos BANDYTA MROCZNY ZABÓJCA POSKRAMIACZ SMOKÓW
Ład SZLACHCIC ILUZJONISTA ARCYMAG SPRAWIEDLIWOŚCI
Natura GWARDZISTA LEŚNY ŁOWCA OBROŃCA REZERWATU
Potęga WOJOWNIK PLEMIENNY DOWÓDCA OGRZY IMPERATOR
chyba każdy byłby wtedy zadowolony ze swego tytułu (może prócz Bandyty :) )
|
E1ias
2002-07-10 04:32:34
|
Re: Moje tytuły
Jesli juz tytuly 1 i 2 nawiazuja do nazw klas bohaterow z gry, to moze troche konsekwencji w nazwach, a 3 tytuł może być wymy¶lny, czyli:
¦mierć Rycerz ¶mierci (mroczny rycerz lepiej by jednak brzmiało) Łupieżca ...
Chaos Złodziej Wieszcz ognia ...
Ład Szlachcic Król czarodziej ...
Natura Łucznik Władca zwierz±t ...
Potęga Barbarzyńca Generał ...
|
MaphiX
2002-07-10 05:50:22
|
Dobra, dobra...
... nie wiem tylko kto chciałby mieć tytuł łupieżcy (wy?) a mi właśnie chodziło o to, żeby noszenie tytułu było zaszczytem. A po drugie łucznik i władca ziwerząt, to wydaje się być trochę zbliżone rangą. Nie wiem komu to różnica czy zwie się łucznikiem, czy władcą ziwerząt.
|
Rastlin Arch
2002-07-10 23:54:15
|
Wreszcie powinny się skończyć kłopoty z meilem Co do zmian: Jestem w obecnej chwili bardzo otwarty... ale ten Sezon 0708 musi być rozegrany na niezmienionych zasadach. Sezon 2 może być już zupełnie inny.
|
E1ias
2002-07-13 09:41:30
|
Ja tam moge miec tytul Łupieżcy. Nie widze przeciwskazan. Lepsze to niz chocby taki gwardzista albo wojownik.
A tak z innej beczki: przydaloby sie w regualminie okreslic dokladniej, do kiedy mozna wysylac sejwy z kazdego tygodnia/miesiaca. Bo teraz nie wiadomo dokladnie, czy termin jest do poludnia, do polnocy ostatniego dnia, a moze jeszcze jakos inaczej.
|
LEVY
2002-07-13 14:30:23
|
a propos beczki, to Rastlin juz gdzies pisal zeby wysylac nie pozniej niz o polnocy z soboty na niedziele.
|
MaphiX
2002-07-13 23:55:30
|
No to skoro chciałbyś zostać łupieżcą to się już nie czepiam
P.S. Wojownik jest lepszy od łupieżcy :) (patrz np. Diablo II)
|
morgraf
2002-07-27 13:17:05
|
łupieżca jest lepszy od wojownika - patrz Baldurs Gate 2
|
Rastlin Arch
2002-07-30 01:26:49
|
co do terminu to jest jednak niedziela do 24.00
|
jOjO dwarf
2002-07-10 04:40:38
|
pomysł z tytułami jest niewątpliwie interesujący
jak znam życie to pojawi się jeszcze kilka innych wariantów ;)
na szczęście do końca pierwszego sezonu jest trochę czasu, zatem z pewnością uda się znaleźć ciekawe i satysfakcjonujące rozwiązanie
|
jOjO dwarf
2002-07-10 04:37:23
|
Re: Moja punktacja
co do punktacji, to każdy system ma swoje zady i walety
obecny ma chyba tę zaletę, że właśnie daje nadzieję graczom niezbyt pewnym swoich możliwości tzn. mając nawet niezbyt rewelacyjne wyniki, ale będąc pilnym (nie opuszczając żadnych map w sezonie) można się wysoko wspiąć w rankingu
system zastosowany w kończącej się Mapie Tygodnia przecież dlatego był krytykowany, że wyniki z gry dawały ogromne różnice - czasami - albo (przy wyrównanym poziomie graczy) brak onych różnic
imho, trza dać szansę praktycznej weryfikacji systemu PA obecnie ważne jest aby grać w sezonie oraz grać powyżej średniej
i co ważne nie ma niespodzianek ile pktów dostanę za zwycięstwo
dla zainteresowanych, podobne dyskusje były odnośnie turniejów dla H3...
|
OlenkasLover
2002-05-12 15:07:36
|
Re
Tez popieram. Później wyglądałoby to może u niektórych tak: "Ooo! On zrobił 3 punkty więcej. Będę grał tak długo aż nie zrobie przynajmniej tyle co on :>" A przecież i tak można postępować w tym stylu, bo jeśli ktoś chce się poprawiać to nie wysyła save'a, az do końca terminu wtedy zawsze móże się poprawić, jeśli tylko przyjdzie mu na to ochota. A takim moim prywatnym zdaniem, to wogóle ranking powinien być uaktualniany daną mapą dopiero po upływie terminu jej przysyłania. Możnaby uniknąć wyżej wymienionych sytuacji i byłoby ciekawiej.
|
E1ias
2002-05-13 00:55:13
|
Re: Re
> Później wyglądałoby to może u niektórych tak: > "Ooo! On zrobił 3 punkty więcej. Będę grał tak długo aż nie zrobie przynajmniej tyle co on :>"
No nie przesadzajmy. O 3 punkty raczej nikt sie nie bedzie bil, ale jesli na jednej z map roznica miedzy najlepszym, a najgorszym wynikiem wynosi prawie 300 pkt. to juz jest duza roznica. Zwlaszcza, ze poniewaz nie wiadomo jeszcze dokladnie jak sa wyliczane skladniki podawanego rezultatu (chocby dowiedzialem sie, ze skladnik zloto jest to jakas srednia z calosci zasobow, bo po zamianie wszystkich surowcow na zloto zamiast wiekszej wartosci dostalem nagle w tym polu 0) normalna taktyka ukonczenia mapy w jak najszybszym czasie z pokonaniem wszystkich wrogow i zajeciem ich miast moze sie okzac wcale nie najwyzej oceniana.
> A przecież i tak można postępować w tym stylu, bo jeśli ktoś chce się poprawiać to nie wysyła save'a, az do końca terminu wtedy zawsze móże się poprawić, jeśli tylko przyjdzie mu na to ochota.
Jak rozumiem, masz juz gotowe sejwy do dotychczasowych mapek i tylko czekasz, az sie zblizy termin zakonczenia, zeby wskoczyc na szczyt tabel dla kazdej z map. Ale w ten sposob niestety nigdy nie bedziesz wysoko w rankingu ogolnym.
> A takim moim prywatnym zdaniem, to wogóle ranking powinien być uaktualniany daną mapą dopiero po upływie terminu jej przysyłania. Możnaby uniknąć wyżej wymienionych sytuacji i byłoby ciekawiej.
Gdyby termin ukonczenia map byl krotszy (na H3trio byl to chyba tydzien), to byloby to do zakceptowania. Ale czekac miesiac na to, zeby sie dowiedziec, ze czy wynik, ktory wyslalismy jest wystarczajaco wysoki? Wiekszosc graczy straci od razu zapal do turnieju.
|
llql
2002-05-13 04:34:31
|
Ja osobiscie zaczynalem po pierwszym tygodniu grac i mialem orientacyjne wyniki. Jednak mimo iz wiem jakie sa wyniki nie chcialo mi sie poprawiac ich, bo naprawde za dlugo to trwa. I jesli czlowiek cos oprocz grania robi tez innego to nie ma sily na poprawianie wynikow. Zgadzam sie z tym ze nie nalezy dopuszczac aby poprawiac wyniki, ale z drugiej strony przeciez kazdy kto chce poprawic wynik moze np. podac innego nicka z poprawionymi sejwami i ma sprawe zalatwiona, a watpie zeby cos takiego mozna bylo wykryc, bo przeciez nie wysylamy swoich danych osobistych.
pozdrawiam
|
E1ias
2002-05-13 04:56:18
|
Mi sie tez nie chcialo, bo nie lubie grac wielokrotnie tej samej mapy. Ale male mapki (jak Niebezpieczny Las), ktore latwo skonczyc bez problemu w 2 tygodniu, mozna sobie wielokrotnie powtarzac jak ktos ma ochote i nie zabiera to nawet duzo czasu. Mistrz na tej mapie LEVY stwierdzil, ze powtarzal ja po 20-30 razy kazda nacja! A po co mam od razu zmieniac nicka, jesli chce tylko poprawic poprzedni wynik? Pewnie ze moglbym wyslac jeszcze raz caly komplet map z innym nickiem, ale moze bez przesadyzmu. moj nick jakos na razie nie jest okryty nieslawa, wiec dlaczego nie mialbym go uzywac.
A z innej beczki. Trzeba poprawic regulamin uwzgledniajac zmiany, ktore juz zostaly wykonane:
3.3 Co tydzień będzie możliwo¶ć ¶ci±gnięcia 6 saveów startowych, po jednym dla każdego z miast, chyba że specyfikacja mapy stanowi inaczej (będzie o tym informacja). 3.8 Poziom trudno¶ci będzie ogłaszany osobno dla każdej z map. 4.1 Save należy nazywać w schemacie: pierwszy człon nazwy mapy + miasto + ksywa.  Np. GniewODrog - oznacza, że jest to save z mapy "Gniew Smoków" (Dragon's Wrath), rozgrywanej Academy przez gracza - Droga
A teraz jest do sciagniecia po 18 sejwow startowych, z 3 poziomami trudnosci do wyboru. I sejwy maja w nazwie poziom trudnosci.
|