Author
|
Comment
|
E1ias
2001-07-17 02:52:20
|
Re: O¶wiadczenie
> co to za przepraszam, jesli uzależnione jest od przypuszczenia co do mojego wzrostu? Znaczy jakbym nie był > wysoki jak na dwarfa to ten ... by mi się należał?!?
Przeprosilem za nazwanie cie kurduplem (przypadkiem bylo to podobne slowko, a ze tutaj uchodzisz za dwarfa to niebacznie to wtracilem), za k...e po prostu nie mialem i nie mam zamiaru przepraszac.
> ewentualne emocje adresata są naturalnie stonowane!
Bo tez wcale nie mialem zamiaru nic tonowac. Bylem bardzo wkurzony na takie wstawianie mojej ksywy przy czyms co tak bez konsultacji pozmieniales, ze bylo to zupelnie cos innego niz moja propozycja, nawet przy tym nie wspominajac ze jest to juz wzor zmieniony (a zmiana byla bardzo drastyczna). Jestem juz mniej wkurzony, bo okazalo sie to twoja pomylka (pozmieniales wzor w nieodpowiednia strone), ale jakos do tej pory nie stwierdziles, ze sie pomyliles przy tej modyfikacji.
> rzekomo przypisałem komu¶ bzdurne efekty!
Wlasnie przypisales tak faktycznie. Moze nienaumyslnie, ale nie rzekomo, tylko rzeczywiscie. Chyba ze ten Elias uzyty w excelu to ktos zupelnie inny.
> zarzut, że moje działania zmierzające do wspólnego wypracowania formuły NT, były pozorowane i nieszczere!
Formuly kalkulatora NT, co do reszty sie nie czepiam. I nie twierdze, ze tak faktycznie postepujesz , ale to mozna bylo wywnioskowac na podstawie wytworzonego przez ciebie kalkulatora.
|
jOjO dwarf
2001-07-17 13:51:07
|
well, mijamy się...
mam nadzieję, że mimowolnie!
od końca:
Twój wniosek! może taki Ci pasował, ale zrozumieć sposobu myślenia do takiego wniosku prowadzącego, po tych wielotygodniowych konsultacjach mapowych nie jestem w stanie! Dlatego za uzasadnione uważam moje w tej kwestii oczekiwania!
Co do zmian! nie objaśniałem ich później bo mię już nerwica brała! ale: 1° zmiany wprowadziłem dla zbalansowania RAS, a nie jednostek 2° było już za późno, abym o wszystkim pamiętał i zmęczony zapomniałem o koniecznych objaśnieniach (z mapowych konsultacji łatwo można wyszukać wiele podobnych lapsusów z mojej strony, spowodowanych zmęczeniem) 3° jak ja Wam przekazałem swoją wersję - z pełnym prawem do poprawek i modyfikacji - tak i w dobrej wierze przyjąłem i nadesłaną wersję. można to było normalnie przedystkutować, a nie rzucać się jak...
co do "kurde" toś mię rozbawił, bo akurat tego słówka wogle się nie czepiałem ;))) ale rozumiem, że sporo było wykropkowań, można je było różnie zrozumieć
last but not least nadal uważam przeprosiny za obraźliwe mnie nazwanie za co najmniej niewystarczające, żeby nie napisać szyderczo-kpiące!
swoją drogą, szkoda, że nie chciałeś tego załatwić na privie, inni się nudzą
|
E1ias
2001-07-21 00:48:24
|
Dobra, jestem wredny, zlosliwy, wkurzajacy, niekulturalny, ... (itd.itp.) i z zasady nigdy nie przepraszam. Wracajac do kwestii kalkulatora, to o co chodzi z balansowaniem RAS? Jesli o przemnozenie przez takie wspolczynniki, zeby w sumie dawalo to 100 dla armii miasta, to jest to oczywiste. Ale wazniejsza jest w/g mnie zachowanie przy tym proporcji miedzy jednostkami roznych poziomow (czyli mnozenie przez ta sama wartosc wszystkich jednostek w miescie), co zostalo naruszone w trakcie tej ostatniej zmiany. Niezaleznie od sposobu punktowania pojedynczej jednostki to sie nie powinno zmieniac: jednostka poziomu 6-go z danego miasta powinna byc warta tyle ile jakas stala wartosc x jednostek poziomu 2-go, niezaleznie od ich ilosci i przeciwnikow. Co do punktacji, to nie zgadzam sie ze zdaniem, ze skoro podlegamy tej zamej punktacji, to nie jest istotne jaka ona bedzie. Chodzi tu o unikniecie takich bzdur, jak np. to ze 26 halabardierow jest wiecej warte niz jeden archaniol (przy liczeniu za HP, jak jest w turnieju might). Przeciez w grze przy takim wyborze kazdy wolalby poswiecic halabardierow. Chodzi o takie ustawienie punktacji, zeby nie trzeba bylo robic dziwnych kombinacji ze szczegolnym ochranianiem niektorych jednostek, tylko dlatego ze maja one zawyzona punktacje, chociaz tak faktycznie nie sa tyle warte. Jesli porownywac jednostki 1-go i 7-go poziomu to zawsze sprawa bedzie dyskusyjna, ale przy porownaniu jedostek tego samego poziomu lub z tego samego miasta powinno to byc w miare zgodne z sytuacja w grze. Wzor wwalkera mial pewne dziwactwa, ktore wskazalem na poczatku tego watku (nie sprawdzilem, czy to sie juz zmienilo w ostatniej wersji) i tylko dlatego wymyslilem swoj wzorek, chociaz tez daleki od idealu.
|
jOjO dwarf
2001-07-22 04:21:41
|
well, sameś kciał...
|
Ingham
2001-07-17 14:06:24
|
Ceny jednostek
Ludzie, wiecie, że my już przesadzamy z tym liczeniem! Jak jednostki przeliczyć na kasę? Z której części brać ceny:np Archanioły w RoE i SoD mają inne ceny. jOjO: dokończ już te prace i zaczynajmy. Przecież wszyscy i tak będziemy podlegali tej samej punktacji, więc będzie sprawiedliwie! Już bez żadnych kombinacji, bo ja chce się już pojedynkować!!!
I przestać mi się tu kłócić: bana dla Eliasa
|
Guinea
2001-07-20 19:22:13
|
Jak już ustalicie...
jak liczyć punkty to mnie poinformujcie. W tym tygodniu mnie nie będzie, ale jak wrócę to spróbuję napisać Kalkulator w Pascalu albo innym C++.
|
E1ias
2001-07-17 02:57:57
|
Co do mocnych slowek
Troche z historii: 10) "Co to k... bylo?" - Burmistrz Hiroszimy 9) "Skad sie wzieli ci wszyscy pie...eni indianie?" - General Custer (pod Little Big Horn) "Kazdy pie...ony idiota moze to zrozumiec!" - Einstein 7) "Ona tak naprawde wyglada, do k...y nedzy! " - Picasso 6) "Jak, k...a, to rozwiazales?" - Pitagoras 5) "CO ty chcesz miec na tym pie...onym suficie?!" - Michal Aniol 4) "K...a, nie przypuszczam zeby teraz spadl deszcz" - Joanna d'Arc 3) "Pie....ona ulewa!" - Noe 2) "Potrzebna mi ta parada jak pie...ona dziura w glowie" J.F. Kennedy 1) "A kto sie k...a dowie?" - Bill Clinton
|
ObywatelEracji
2001-07-17 03:53:50
|
Re: Co do mocnych slowek
Drogi Eliasie ! Jestem tu od niedawna, o czym zapewne wiesz, i zdazylem Cie polubic, Twoje posty sa zazwyczaj interesujace i gleboko przemyslane... No wlasnie, czemu ja to pisze? Ano bo ten ostatni Twoj post, tlumaczony na nasz jezyk, jest lekko przeklamany, lecz nie tylko dlatego (do czego zaraz dojde)... Ja te "uskrzydlone" cytaty, o nie watpliwej wartosci historycznej, wolalbym przeczytac w oryginale - wypowiedziane w ojczystym jezyku tych, nazwijmy ich "wielkich". Nie wydaje mi sie, aby ktorys romanista czy iberysta slyszal o tzw. "k....e nedzy", jest to nasz rodzimy idiom , a wiec tlumaczenie jest jak najbardziej niescisle. "K...a" nie mogl tez powiedziec burmistrz Hiroszimy z tej przyczyny, ze on wzial i zginal gwoli wyjasnienia: "b..ch" znaczy doslownie suka, to tylko nasz siarczysty, slowianski jezyki (jak serbski, rosyjski czy czeski) oferuje lepsze alternatywy : ), wiec co do tych anglojezycznych tez mozna sie spierac... Co do hebrajskiego, gdyby Noe tak powiedzial dostalby wilczy bilet na Wyspe Bozego Narodzenia, a i zwykle "merde" z ust Asi d'Arc tez nie brzmi az tak dosadnie jak nasza "k...a" ; ) Ale do czego mialem dojsc, acha... No nawet gdyby ci "wielcy" tak swoje emocje niegdys wyrazali, co z tego ? Moze i powyzszy tekst mial miec charakter zartobliwy, prosze nie zrozum mnie zle Pozdrawiam
|
lopez
2001-07-13 03:27:20
|
Re: Oswiadczenie
Właściwie to samo chciałem zauważyć. Mianowicie, że współczynniki 200 i 400 zmniejszają, a nie zwiększają wpływ danej cechy na wynik.
|
lopez
2001-07-12 21:46:45
|
Re: Oświadczenie
well... Zrobiło się nieprzyjemnie. Czy to znaczy, że tu już nie wolno pisać?
|
gutek9
2001-07-12 03:17:17
|
mysli
Tak sobie wczoraj myslalem o tych bonusach ... i pomyslalem, ze powinien byc liczony nie od naszych jednostek, ale od jednostek wroga. Bo przeciez jezeli np. archanioly zachowamy do 3 i 4 walki to wg mnie bonusem jest samo w sobie wskrzeszanie. I dodatkowo wspolczynnik tak jakby po raz drugi daje bonus. A np. jezeli dalibysmy bonus za to, ze walczymy przeciw wampirom to straty wynikajace z odradzania wampirow wyrownuje nam bonus. itp., itd. Wtedy najwazniejsza bylaby predkosc, HP (np. najwiekszy bonus byl by za zabicie jednostki, ktora ma speed wiekszy od wszystkich naszych jednostek). Wspolczynniki bylyby zalezene nie od tylko wrogich wojsk ale od roznicy naszych do przeciwnika. Oczywiscie wiem, ze to juz za pozno, ale lepiej takie cos od razu powiedziec bo roznie moze pozniej byc. Co o tym sadzicie?
|
gutek9
2001-07-10 04:01:21
|
burza mozgow
To ja chyba sie zapisze na jakis fakultet z matematyki albo statystki. Ale bedzie jazda. Skalkulowac to wszystko zeby wybrac jak najlepsze wyjscie jest prawie niemozliwe. I o to chodzi. Nie wiem dlaczego pierwszy raz teraz weszlem do tego postu (przeoczylem go?!). Szkoda bo bym wlaczyl sie do dyskusji. Swietne pomysly: dodanie bonusow itp. W koncu bedzie mozna zastosowac bez ograniczen zasade "miessa armatniego". Az chce sie grac ... Tylko nadmienie: wskrzeszanie to podstawa (jestem za najwiekszym bonus). W neccon (3 i 4 walka) wampiry (dzieki sprite) wygraly niemal cala bitwe. Inne scenariusze to samo. O archaniolach nie wspominam bo wiadomo. POdwojne uderzenie: nie zawsze sie da. itp. SZYBKOSC:
|
Ingham
2001-07-08 11:45:37
|
Re: ßKalkulator NT
Kwestia czysto estetyczna: Przy pokazywaniu wyslij(czy cos tam) otwieraja sie dwa okienka outlooka i jest to takie denerwujace dla oka
|
jOjO dwarf
2001-07-08 15:01:48
|
a to nowość?!?
ktoś jeszcze to ma? bo u mnie jedno i bezproblemowo!
|
lopez
2001-07-08 21:33:49
|
U mnie tyż jedno. Ochrona: Masz rację jOjO - nie można wtedy wybierać z listy (ale durny ten Excell ;)
|
jOjO dwarf
2001-07-09 12:12:52
|
chyba MS i spóła z Redmond ;)))
ale ogólnie nie jest taki zły ten excell, mię się nawet miło z nim pracuje!
|
lopez
2001-07-09 21:10:45
|
Mnie też, bo innego nie znam ;)) (no, może poza starym lotusem i works'em)
|
jOjO dwarf
2001-07-10 03:37:59
|
Eliasu!
czy w Twojej propozycji nie należy potraktować wyjątkowo wskrzeszania przez Archanioły?
Wszak wampiry i pit lordy mają tę cechę bardzo ograniczoną!?!
może dla nich tak jak premia 1 - 25 a dla Archaniołów x2 - 50
co Ty na to?!?
no i (wybacz) wszystko uwzględniłeś? bo piszesz o przykładowych jednostkach...
|
jOjO dwarf
2001-07-10 04:02:57
|
dodatkowe pytanie Eliasu!
czy współczynniki 400, 200, 100 są ze sobą związane (znaczy proste zwielokrotnienie), czy też przypadkiem tak Ci się dobrały???
|
lopez
2001-07-10 04:40:51
|
A gdzie ty widziałeś 400? U mnie widać tylko 100 i 200.
|