Behemoth's Lair

502 registered members
Login | Register Your Free Account (Required) | Search | Help | Find Communities!

Page 1 2 3
Author
Comment
Giater
2002-04-26 01:08:51

inny temat
program już mam ;)
zobaczymy jak to działa

a może konkurs na mapkę tematyczną np.:
1.główny motyw – określony temat n[. wyprawa armii Jaskini by odbić podstępnie uwięzionego Behemota (herosi maja imiona i w miarę możliwości „twarze” Mieszkańców i Przyjaciół Jaskini)

2.warunki zwycięstwa – zdobycie zamku w którym jest więziony

3.rozmiar – M lub L

4.czas przygotowania map – 1 miesiąc (co miesiąc nowy temat)

5.ocena – juri 5 osobowe (warunki oceny do ustalenia)

6.nagroda – zwycięska mapa zostaje umieszczona w nowym dziale Oficjalne Mapy Jaskini a jej autor zostaje przyjęty do Gildii Kartografów
jOjO dwarf
2002-04-26 01:16:17

Ostrzeżenie?
myślałem, że to tylko u mnie, ale miałem sygnał od WWalkera, że u Niego podobnie...

Otóż (chyba) omawiany przeze mnie extrator zasobów H4 ma jakieś buga ;(

za pierwszym razem funkcjonuje OK i koniecznie!!! wyciągajcie wtedy wszystko! co się da!!!

bo kolejne razy, to (chyba?) tylko oczekiwanie na zajęcie całego RAMu (memory leak jako przekleństwo wszystkiego co się z H4 wiąże? ;) )

może się mylę (chciałbym...), ale nie udało mi się tego zapuścić po raz drugi! może na innym kompie?
Ingham
2002-04-26 07:53:21

Re: Ostrzeżenie?
Oj Giaterze, z jakimi to ciekawymi pomysłami Pan wyskakujesz.
Zapraszam na prywatną audiencję do mojego klasztoru.

Najpierw trzeba będzie jednak w ogóle ruszyć dział i wrzucić tam jakiekolwiek (spełniające Jaskiniowe normy, oczywiście) mapki.
Rajst
2002-04-28 01:09:33

Re: inny temat
A ja uważam to za dobry pomysł. Daje to możliwość dalszego rozwoju jaskini. 5 osobowe jury daje pewność, że nie będą tu umieszczane mierne mapy i nie jest to subiektywna ocena jednej osoby (osobiście drogi Inghamie nie mam nic przeciwko Tobie, Ty mógłbyś być głównym arbitrem i np. Twoja ocena byłaby mnożona przez 2 a pozostałych 5 Twoich pomocników standardowo x1 - mówimy tu oczywiście o dziale jaki zaproponował Giater), a osoby, które byłyby mocno zaangażowane i dobre w tworzeniu map zdobyliby tytuł kartografa. Uważam, że warto poważnie zastanowić się nad tym pomysłem. Zachęcam również do wypowiedzi na ten temat pozostałych mieszkańców jaskini.
Sajmon
2002-04-28 01:35:42

Hmm... Albo porozumiewam sie z Giater'em telepatycznie albo mamy te same pomysły... Dokładnie nato samo wpadłem, a tu przeglądam posty no i prosze, ktoś mnie uprzedził.... Ja jestem jak najbardziej Za. Wydaje mi sie, że jednak trzeba to głębiej przemyśleć. Jury powinno być różnorodne. Począwszy od kogoś kto sie dobrze zna na edytorze i wie jakie elementy jest trudno zrobić i zajmują dużo czasu za to dają dobry efekt (hmm... Nadaje sie ;) ) 2 osoba oceniałaby fabułe, która znacznie wpływa na gre. 3 osoba w jury mogłaby oceniać pomysł i wykonanie, czyli czy to jest oryginalne i wogóle, czy zachowany jest klimat związany z fabułą. Na razie mówie tak ogólnie. Potem 4 osoba testowałaby grywalność danej mapy, czyli musiałaby ją przejść z 5 razy i ocenić czy np. po pierwszym razie sie nie nudzi i czy trzyma w napięciu i np. czy rozwój wydarzeń zaskakuje. 5 osoba to już ostatnia sprawdzałaby ogółem mape czy wyżej wymienione cechy czyli fabuł, wykonanie, itd. łączą sie w jednolitą całość i oddają całą wspaniałość tej gry. Oczywiście można by było wprowadzić pewne kryteria oceny. To tyle narazie mam nadzieje porozumieć sie z Giater'em w tej kwestii, a najlepiej niech szanowny Giater do mnie napisze
Giater
2002-04-28 23:37:29

No proszę jak to ładnie idzie. Już 3/5 składu sędziowskiego mamy: Ingham – przewodniczący, oraz Rajst i Sajmon, czy jeszcze kogoś brakuje? Oczywiście o odpowiednich kwalifikacjach? (Szanowny Inghamie absolutnie nie chcę wpychać się w Twe zadania i kompetencje i kształtując ten pomysł od razu o Tobie myslałem).
Co do działu – jeśli w ogóle to możliwe – to nazwał bym go Biblioteka. W niej mieściły by się takie zagadnienia jak:
1.Mapy – mapy świata Antagarich pomocne twórcom opowiadań i ballad, oraz mapy do gry z H1, H2, H3 i H4 nawiązujących swymi treściami do Jaskini (inne mapy w innym miejscu)
2.Encyklopedia – do serii świata serii HMM (lub szerzej)
3.Kronika – świat Antagarich ma swoją historię, która w różnych grach serii HMM i MM jest cząstkowo opisywana łącznie z datami.
4.Śpiewnik Jaskiniowców – który mam nadzieję w końcu powstanie.

Przyznaję, że piszę to na gorąco i może w ogóle to nie ma racji bytu? Co o tym sądzicie?

A co do kontaktów, to giater@wp.pl
jOjO dwarf
2002-04-29 00:51:40

pomysł świetny!

ja tylko do pktu 4. się odniosę...
sam wiesz, że JUŻ powstaje! jest tylko zapytanie o premierę ;)

ale wszystko w swoim czasie...
Guinea
2002-04-29 04:14:44

Ja mógłbym się pisać na czwartego sędziego. Jak będzie jakaś mapka o Jaskinii to na pewno w nią zagram to mogę przy okazji ocenić. Oczywiście jeśli chodzi o te "oficjalne" bo nie zamierzam grać we wszystko co się pojawi ;)

1 visitor in the last 15 minutes: 0 Members - 1 Guest - 0 Anonymous