Behemoth's Lair

502 registered members
Login | Register Your Free Account (Required) | Search | Help | Find Communities!

Page 1 2 3
Author
Comment
Dante
2001-05-07 05:46:19

Re: Ostatnio forum działa całkiem nieźle...
Sugerujesz ze tutaj dzialaloby szybciej ?

Aha, a co szkodzi sprobowac? Chociazby zeby sie pozbyc reklam...
wwalker
2001-05-07 04:18:09

Re: Forum w Polsce?
sorki za długą nieobecność - wyrwałem się na jeden z nielicznych w roku długich wypadów bez komputera...

na szczęście jeszcze nie zauważyłem oznak zniecierpliwienia ;)

do usłyszenia wkrótce - zabieram się znowu do roboty!
wwalker
2001-04-26 01:13:16

odczytuję stąd i zapisuję sobie dwie sugestie:
- ustawianie co ile postów jest podział strony (jesli ezboard to miał to nie zauważyłem do tej pory)
- wyświetlanie domyślnie ostatniej strony

Nie widzę problemu z ich realizacją jeśli wszyscy się zgadzają ;)
E1ias
2001-04-26 01:48:41

Byc moze to dlatego, ze jestes uzytkownikiem lokalnym forum, a nie calego ezboard?
W kazdym razie w preferencjach jest taka opcja jako 'Max Number Of Replies Per Page'.

Behemoth the Barbarian
2001-04-26 05:28:16

Jak narazie super ;) ...
Zacznę marudzić jak się uporam z maturą ;)
wwalker
2001-04-25 23:54:50

pierwsze małe sprawozdanko...
Ponad 2000 postów do przeniesienia z Ezboardowego forum wydaje się ogromem pracy, nieprawdaż?

Jak dla kogo.

Elias i Lopez wykonali główny etap tej syzyfowej roboty w ciągu właściwie trzech dni (poniedziałek-środa). Ściągnęli i wstępnie sformatowali WSZYSTKIE wiadomości.
W tej chwili forumowicze z kontem 100+ postów odetchnęli zapewne z ulgą ;)
Pozostało jeszcze trochę pracy dla mnie (scalenie tego w jedną bazę) i tym się obecnie zajmuję.
Automatyzacja prac to potęga więc i mnie nie zajmie to więcej niż dzień.

Niniejszym kieruję do Behemotha prośbę:
Kiedy ruszy nowe forum dorzućmy (np. w dziale Zespół) tabelę z wykazem zasłużonych współtwórców.
Jednocześnie wnoszę nominację dla pierwszych dwóch ofiarnych mróweczek:
Lopeza
Eliasa

a teraz sugestia Lopeza i związana z nią mała nowinka:

> Czy nie mógłbyś tak zrobić w nowym forum, żeby wiadomości
> pokazywane były od najświeższej na górze do najstarszej na
> dole (podobnie jak wątki), bo teraz jak się przerwie transfer
> to widać tylko te najstarsze (wczytane wcześniej).

W przypadku słabego tranferu rzeczywiście jest to dużo lepsze - można przerwać ładowanie strony w połowie dostając to co się chciało przeczytać.
W przypadku dobrego transferu wygodniejsze jest czytanie po kolei.
W związku z tym postanowiłem w preferencjach użytkownika (w konstuowanym NOWYM forum) umożliwić każdemu wybór - w jakiej kolejności chce dostawać posty w wątku.
Tak więc kombinować, sugerować, zgłaszać - teraz jest (może jedyna) okazja aby urzeczywistnić wiele pomysłów niemożliwych na Ezboard.

Co Ty na TAKIE możliwości Behemocie? ;)
lopez
2001-04-27 00:46:01

Re: pierwsze małe sprawozdanko...
Co do tabeli w dziale Zespół to mogę zgodzić się tam znaleźć, ale raczej na zasadzie odpowiedzialności niż jako zasłużony współtwórca.
Wtedy na pierwszym miejscu powinien znaleźć się wwalker, potem dłuuuugo nikt, a dopiero potem reszta mrówek.
E1ias
2001-04-26 00:14:35

Re: pierwsze małe sprawozdanko...
To teraz moja sugestia :

Czy nie mógłby¶ tak zrobić w nowym forum, żeby po otwarciu watku, ktory nie miesci sie na jednej stronie (ma wiecej niz 20 (albo tyle ile ktos sobie w preferencjach ustawil) postow) jako pierwsza otwierala sie strona zawierajaca ostatnie posty watku, a nie pierwsze jak jest to na ezboard, gdzie trzeba potem jeszcze raz klikac na numerek strony, zeby dostac sie do faktycznie nowych postow)
wwalker
2001-04-22 23:37:31

Emperor wymaga - Bard zapewnia...
utrzymanie forumowych tytułów nie stanowi problemu.

Z przyjemnością informuję, że prace posuwają się w szybkim tempie do przodu.
Lopez i E1ias niezależnie zgłosili się do pomocy przy move-nięciu postów z Ezboard do nowej bazy i już nadsyłają wyniki swoich prac.

Ja wybudowałem w domu środowisko bliźniacze do tego, które mam w pracy co pozwoliło mi przynajmniej potroić czas na prace nad nowym forum - noce spędzam przecież w domu ;)

Zakończyłem prace nad wersją 1.0ß generatora stron "Lista działów" i "Lista wątków", robię teraz generator stron "Dodaj wątek" i "Pokaż wątek". Będę informował na bieżąco i, jeśli chcecie, wrzucał czasem jakieś pliki na WP, coby pokazać jak nasze dziecko rośnie ;)

PS: Mam pytanie - ilu z Was korzysta z automatycznego powiadamiania o nowych postach mailem?
Ja korzystam (choć nie musiałbym, bo i tak jestem tu kilka razy dziennie) ale przewiduję, że mogą być z tym pewne trudności w nowym forum...
Behemoth the Barbarian
2001-04-23 04:46:32

Super! ;)
Co do powiadamiania mailem, to ja nie korzystam.
wwalker
2001-04-20 01:25:48

That's really great decision!

Zwłaszcza, że jak wyczytałem ze statystyk (założonych 2 tygodnie temu) w tym tygodniu forum ma odwiedzalność o 50% mniejszą niż w poprzednim...

W takim razie zabieram się ostro do roboty nad oprogramowaniem.

Szukam chętnych do:

1. kopiowania postów z ezboard do jednolitego formatu
Przygotuję bazę Accessa lub arkusz Excela, ewentualnie wzorzec pliku tekstowego i trzeba to będzie "napełnić" starymi postami zgodnie z życzeniem Beha. Żmudna praca i to conajmniej dla kilku osób ale bardzo potrzebna - wszyscy zgadzamy się, że nie można zapomnieć o tym co już było powiedziane.

Prace te można rozdzielić np. na:
- ściąganie treści do pliku jak leci (ktoś komu się dobrze ciągną strony z ezboard), oczywiście z danymi bocznymi: kto i kiedy zapostował
- przygotowanie tych danych do wciągnięcia do nowej bazy forumowej

2. optymalizacji grafik używanych w forum aby dodatkowo zwiększyć szybkość ładowania stron
Z moich szacunków wynika, że można osiągnąć 50-70% zmniejszenie rozmiaru większości tych obrazków bez widocznej utraty jakości - oczywiście używając odpowiednich narzędzi. Jeśli ktoś już się na tym zna to niech się przyzna! W ostateczności możliwy szybki kurs korespondencyjny ;)

I jeszcze jedno...

co z HTML'em w postach ???

wielu z nas (w tej liczbie i ja) nieraz namęczyło się aby treść postów urozmaicić zmieniając kolor, wyrównanie, wielkość i kształt liter a także dorzucając linki i (zdaje się) obrazki.

Aby zachować te rzeczy trzeba by skopiować treść TAKICH postów w postaci HTML a nie txt co nie przymierzając zwiększa pracochłonność dziesięciokrotnie!
Znajdą się zapaleńcy gotowi podjąć takie wyzwanie?

Myślę, że w Jaskini pojawi się dodatkowa halla sławy dla wszystkich mróweczek, które przyłożą się do przeniesienia naszego mrowiska!

Do dzieła!
E1ias
2001-04-20 03:17:47

> - ¶ciąganie tre¶ci do pliku jak leci (kto¶ komu się dobrze ciągną strony z ezboard), oczywi¶cie z danymi bocznymi: kto i
> kiedy zapostował

Wlasnie sciagam Teleportem calosc forum (pewnie bedzie trzeba dociagnac recznie dluzsze watki, ale bedzie tego niewiele)

> - przygotowanie tych danych do wciągnięcia do nowej bazy forumowej

Zrobie jakis automacik do konwersji tego (na pewno da sie zachowac caly HTML, jesli laska, a ze skryptami konwersujacymi strony HTML na cos innego mam juz pewne doswiadczenie), przeciez chyba nie warto sie meczyc z wklepywaniem tego recznie.
Ale to dopiero wieczorem albo jutro.

Dante
2001-04-20 09:53:32

Hmm jakis Van Gog ze mnie nie jest, ale moglbym nasmarowac pare obrazkow dla ozdoby GIMPem, czy cus. Jesli oczywiscie bylaby taka potrzeba.

Re: wwalker
Nawet fajnie ze w Gdansku, bo w sumie tu mieszkam :D

Przy okazji 1: Jest wersja tego darmowego programu graficznego pod winde, wystarczy wpisac w przegladarce www.task.gda.pl/tucows a potem gimp w wyszukiwarce u gory; zajmuje 10 mb i jest porownywalny z photoshopem.

Przy okazji 2: Czy jest jakis sposob na podstawienie sobie mordki po lewej ?
Behemoth the Barbarian
2001-04-20 11:51:27

Wpadnij do Jaskini - w dziale "Forum" WWalker opisał jak personalizować swój profil na ezboard.

WWalker: Jeszcze jedna ważna sprawa - czy da się zrobić TYTUŁY co 30 postów?
morgraf
2001-09-21 09:11:30

Jo
Zaglosowalem za forum w POlsce ze wszystkimi dotychczasowymi funkcjami. Motywacja jest jasna szybki transfer ktory byl by dla mnie i pewnie innych modemowcow zbawienny.
jednoczesnie chce podkreslic iż niechciał bym przenosin forum kosztem utraty funkcji dodatkowych.
Colon
2001-09-21 12:29:26

Moim zdaniem...
klopoty z szybkoscia transferu to tylko i wylacznie zasluga TPSA, a dokladniej kiepskich (malo pojemnych) laczy z Polski do USA. Z moich doswiadczen wynika, ze wlasnie czynnik laczy jest najwazniejszy. Tak sie sklada, ze korzystam z laczy British Telecom (akurat ta firma jest glownym udzialowcem mojego providera) i prawie wszystkie strony z USA otwieraja mi sie blyskawicznie (np forum rzadko kiedy dluzej niz 5 sekund). BT ma jednak wlasne swiatlowody pod dnem oceanu.

Dla porownania: otwieralem forum od kolegi ktory ma ADSL tzn. szybkie lacze w Belgacomie (belgijski telekom) i zeby bylo smieszniej u niego, mimo takiego lacza trwalo to okolo 20 sekund.

Jakies dwa miesiace temu BT wydzierzawil troche swiatlowodow do Europy Wschodniej i wreszcie jako tako zaczely mi chodzic polskie strony, np sejwy do nowego turnieju sciagalem po 3-4 sekundy kazdy, a pamietam jaka to byla meczarnia sciagnac cos do ST, jak z koniecznosci korzystalem z posrednictwa TPSA.

Dla mnie korzystniej jest, by forum zostalo, gdzie jest, ale gdyby jednak podjeta zostala decyzja o przeprowadzce do Polski to bardzo prosze o konsultacje ze mna w sprawie szybkosci otwierania tych stron.
Behemoth the Barbarian
2001-09-21 12:56:44

Re: Moim zdaniem...
Ja mam linię w Netii (Telekom ;) i jest bez porównania szybsza od TPSA. Nigdy nie miałem żadnych problemów z ładowaniem forum ani żadnych innych zagranicznych stron.
Sewrey
2001-09-21 22:52:20

Ja też mam Netię i również nigdy nie miałem problemów z otwieraniem forum albo zagranicznych stron..
Sajmon
2001-09-22 01:59:06

Ja też mam netie ale wybrałem ją nie dlatego iż jest szybsza ale, że miała doskonałą oferte 100 h miesięcznie za 69 zł według mnie to najlepsza oferta firm telekomunikacyjnych dla internautów
ObywatelEracji
2001-09-22 03:02:14

69 zl za 100 h to niezla oferta ?!? Nie no, toz to powinno byc karalne, jawny wyzysk !
Ja place okolo 75 zl za 720 h (lacze T3) w kraju o badz co badz wyzszej tzw. stopie.
Co za pijawy pazerne. Powinno sie ich pozamykac.

1 visitor in the last 15 minutes: 0 Members - 1 Guest - 0 Anonymous