Behemoth's Lair

502 registered members
Login | Register Your Free Account (Required) | Search | Help | Find Communities!

Page 1 2 3
Author
Comment
Rastlin Arch
2001-09-18 13:26:46

Re: RPG
Co sądzisz o moich opisach? Kontynuować?
Behemoth the Barbarian
2001-09-18 13:53:38

Ja, szczerze powiedziawszy, nie zamierzam narazie zmieniać systemu, więc mi jest to obojętne. A o obu systemach (a w szczególności o drugim ;) słyszałem. Chętnie jednak dowiedziałbym się czegoś o Shadowrunie. EarthDawn początkowo miał być prequelem Shadowruna.
Rastlin Arch
2001-09-19 11:58:55

Nikt tego chyba nie czyta. Zrezygnuje więc z opisów danych systemów.
O Shadowrunie napiszę jeszcze w tym tygodniu Behemocie- może jutro? W Portalu nic o ED nie ma. Są za to bardzo ciekawe artykuły do WFRP. Grasz w przygody WFRP? – tzn. w na zasadach ED. Masz jakieś dodatki do ED? Ja mam ,, Księga Wiedzy” , ,,Mieszkańcy Barsawii cz. 1 „ , ,,Magia: Księga Wiedzy Tajemnej” , i ,,Mroczne Sekrety Barsawii”. Może na konwencie ( jak się odbędzie) powymieniamy się?
Ps. Ostatnio wyszedł specjalny numer Inkluza w całości poświęcony ED.
Behemoth the Barbarian
2001-09-19 12:52:39

Mam:
Księga Wiedzy
Barsawia
Mgły Zdrady (przygoda, nawet spoko)
Wężowa Rzeka
Koszmar z przestworzy (przygoda, beznadziejna...)

Co mniej więcej jest w "Mieszkańcach..." i dwóch księgach o magii?
Dreppin
2001-09-20 08:39:12

U mnie w grupie odchodzimy od sipaniny i rzucania kośćmi, nawet przy walce robimy niewiele rzutów, stawiamy na opisy. W ostatnich sesjach to mamy zazwyczaj jedną małą potyczkę na sesję i najwyżej kilka rzutów. Beh: jeśli Twoi gracze nie potrafią dostrzec uroku gry bez walki, to współczuję, dobrze robisz, że szukasz innych. A tak poza tym to ostatnio zaczęliśmy grać w Zew Cthulhu (nie jestem pewien czy to tak sie pisze), a najciekawsze jest to, że prawie nie znamy mechaniki ;) mieliśmy podręcznik tylko parę dni i właściwie nie gramy zupełnie w klimacie ZC, bo to jest typowy horror, u nas elementy paranormalne są w podtekscie, ale i tak sesje maja niezwykly klimat. Polecam granie w realich swiata terezniejszego. BTW: jeszcze jeden przykład na to, ze walka nie jest potrzebna do stworzenia fajnej sesji. We wspomnianym ZC nasz MG uknul intryge w ktorej pewna role odgrywaly wampiry, jednak do konca nie wiedzielismy czy to rzeczywiscie chodzilo o wampiry czy sie mylilismy. Przesdzukiwalismy grobowiec, ktory byl totalna zmyla, nie mial absolutnie nic wspolnego z watkiem przygody ani z jakimikolwiek wampirami, bylismy tam calkowicie sami i bezpieczni, a jednak klimat strachu byl niesamowity...

Ludzie: sprobujcie grac narracyjnie (minimum rzutow) i stawiajcie na fabule, a nie na walke, takie sesje maja niezapomniany klimat!

BTW: czy ktos wie czy z sieci mozna sciagnac D&D; 3rd Ed?
Rastlin Arch
2001-09-20 12:01:51

Behemocie masz tu linka – moby7777.w.interia.pl/ - do Shadowrun.
Mieszkańcach – dokładny opis poszczególnych ras, nowe profesje ( kupiłem za 10zł!!!! )
Magia- Księga Wiedzy Tajemnej- opis magii, sposoby tworzenia magicznych przedmiotów, talenty, sposoby tworzenia czarów kilka nowych zaklęć i potworów.
Mroczne Sekrety Barsawii- mnóstwo nowych zaklęć, talenty, potwory i bardzo ciekawe artefakty. Dodatki te są ogólnie mało przydatne ( chodź parę razy stworzyło się kilka zaklęć)

Do Dreppina:
Można przecież zupełnie zrezygnować z podręcznika! Ja w znakomitą część sesji tak gram ( a to zależy ilu nas jest ). W środę grałem w sesje gdzie ani razu kostką nie turlałem – inna sprawa że walki nie było żadnej. Polecam jednak aby każdy gracz miał swoją kartę postaci – bo ona jednak przedstawia w jakiś sposób bohatera.
Dziś czytałem ,,Proces” Kafki i chyba poro wadze przygodę w stylu tej książki.
Jeśli ktoś nie potrafi skompletować drużyny niech gra w dwójkę ( osobiście taka gra mi się najbardziej podoba ).

Gra może ktoś w De Profundis ( tak zwana Nowa Fala)?
Behemocie prowadziłeś przygodę z MiMa Łatwe Pieniądze?
Behemoth the Barbarian
2001-10-12 11:38:05

Widząc jak mój topic się stoczył (na liście tematów ma się rozumieć ;), postanowiłem wrzucić go z powrotem na górę. Może ktoś jeszcze skomentuje ten tekst?
Rastlin Arch
2001-10-15 10:41:07

Ostatnio w RPG wcale już nie grywam. Ale Raj zapowiedział że w sobotę poprowadzi coś w ED. Ale nie o tym pisać chciałem. Zapewne niewielu z was kupowało Fenixa. Był to sobie magazyn traktujący ogólnie o fantastyce. Ukazywał się przez 11 lat. A teraz nastąpił jego koniec. Ciekawi mnie jak długo pociągnie Nowa Fantastyka. Ostatnio zrezygnowali z podawania nakładu - to można traktować jako pewien znak. MiM widać wyraźnie że kłopoty ma wielkie. Niegdyś ponad 100 stron, dobry papier, kolorowe wkładki. Teraz 80 stron i papier fatalny. Czy tylko zagłada grozi prasie fantastycznej w Polsce?

Druga sprawa to genialny almanach w nowym MiMie. Artykuł pt. ,,Zmiana składu” po prostu zmiażdżył moje dotychczasowe podejście do RPG! Dodał chęci do grania. Od jutra zaczynam szukać nowego członka do naszej jakże starej i wysłużonej już drużyny ( nigdy nie udało się zbudować mi postaci do której pasowało by określenie ,,napaowany” - Zelbag twierdzi że jak mam postać na 4 poziomie to zagrażam całemu światu). Całym winowajcą mojego opuszczania się w graniu jest turniej w Jaskini.

Jaka była twoja najlepsza przygoda Behemocie?
Behemoth the Barbarian
2001-10-15 12:06:24

A co ja tu niby opisałem? ;)
Rastlin Arch
2001-10-16 12:00:33

EEEEE..... To moja pomyłka.... ale ten topic najbardziej mi pasuje.

1 visitor in the last 15 minutes: 0 Members - 1 Guest - 0 Anonymous