Behemoth's Lair

502 registered members
Login | Register Your Free Account (Required) | Search | Help | Find Communities!

Page 1 2 3
Author
Comment
Don Ash
2001-10-19 04:18:24

Re: RPG
Co do tej knigi, to nie znaju, potomu szto diengów u mnie nie za wiele :( A MiM sobie kupię. Kiedys zastanawiałem się czy by tego nie za prenumerować, ale uznałem, że (o zgrozo!) jest beznadziejny... Wtedy nie czytałem w ogóle fantasy, o RPG słyszałem tylko jako o rodzaju gier na kompa i w ogóle głupi byłem ;) .
A co do Warhammera... no cóż: różni ludzie, różne potrzeby, różne zestawy Panvitan (R) (czyt. różne systemy RPG, nie chcę żeby ciągali mnie po sądach za kryptoreklamę ;) )
Rastlin Arch
2001-10-19 12:27:33

Fantasy RPG nigdy nie dało mi całkowitego spełnienia. Nigdy i co prawie pewne nie zagram Rastlinem wg. Mojego typu : maniakalny czciciel bólu, rozdarty wewnęcznie między powinnościami a miłością, bohater wibitnie tragiczny- tu nie ma mowy o tym aby wszystko skończyło się dobrze. Rzadko kiedy odczuwałem strach na sesjach – często wina graczy.
Zelbag – MG nie lubiący tego ca ja wymyślam, Raj- nic nie robi ( raz odegrał dobrze trola – HuuHaaaaHMMMM ), Milka- tylko się śmieje i uważa że w każdej sesji powinna być walka, Bujny- podchodzi poważnie tylko że go nie widziałem przez 3 miesiące. Zamierzam zagrać w najbliższym czasie z inną grupą. Ale i tak nigdy nie zagram Rastlinem,
Don Ash
2001-10-20 06:26:27

W takim razie, jak sam mi radziłes, sam zostań MG... ;) Ja chętnie pograłbym np. przez maila, albo, na jakims czacie...
Rastlin Arch
2001-10-20 10:13:09

Możemy zgrać przez meila. Tylko ja MG nie będę.

Co mi da że będę MG? Wtedy i tak nie zagram moją postacią. Pamiętaj gracze nie lubią jak się do nich przyłącza NPC-paker
misza
2001-10-22 13:46:51

Ja rowniez mam problem z kumplami: komputer to dla nich niepotrzebna zabawka, a gry to tylko dla dzieci. Poza tym jak jednago dorwalem o wspolnych zainteresowaniach (planszowe gry strategiczne) nigdy nie bylo czasu aby zagrac.
Mam propozycje. Skoro w RPG mozna grac mailowo to moze i na forum sie uda?
Sewrey
2001-10-23 02:28:54

jestem za
Jedyne czego potrzebujemy to kilku chętnych...
Jest już conajmniej dwóch (Misza, Sewrey) czekam na następnych...
Dreppin
2001-10-23 03:10:36

tez jestem za i moge sie dolaczyc, ale ustalmy kto bedzie prowadzil i w jakiej to wogole bedzie formie..
ObywatelEracji
2001-10-23 10:24:38

To ja pokibicuje ; ) Z wielka checia przyjrze sie Waszym przygodom...
Behemoth the Barbarian
2001-10-23 11:50:46

Ja też się poprzyglądam. Raczej nie będę miał czasu na aktywne uczestnictwo, bo sam prowadzę drużynę. W każdym razie jak coś z tego wyjdzie, to stworzę nowe forum tutaj przeznaczone wyłącznie do RPG.
Rastlin Arch
2001-10-23 12:09:17

mogę i ja
tylko co z tego wyjdzie?
Behemoth the Barbarian
2001-10-17 10:10:53

RPG
Czytaj "Magię i Miecz". Ja tam zetknąłem się z RPG. Dla początkujących proponuję system "Oko Yrrhedesa" napisany przez Sapkowskiego.

A co do hip hopu to jest to jeden z niewielu gatunków muzyki, których nie cierpię.
Don Ash
2001-10-17 11:15:58

Dziękuję Wam obu. Może jednak zapoznam się z kims kto lubi RPG. Może na czacie... Co do hiphopu to mam podobne zdanie. Jak można to w ogóle muzyką nazywać?!
Ratboy666
2001-09-15 02:16:31

Re: Z sesji RPG: DZIENNIK SHEERY
Powiesc mimo ze nie widzialem jej na wlasne oczy wydala mi sie ciekawa, gleboka, dobrze wykombinowana etc. :) .
Zadko grywam w RPG, a te sesje w ktore gralem opieraly sie przedewszystkim na jak najwiekszej rzezi i niczym wiecej.
Gratuluje pomyslu.
Behemoth the Barbarian
2001-09-15 05:57:26

RPG
Ja unikam tworzenia przygód opartych w większym stopniu na walkach. Turlanie kostkami jest żmudne i rozwala klimat sesji. Co prawda, kiedy zrobiłem drużynie przygodę opartą wyłącznie na intrydze, bez żadnej walki, za którą dostali ilość doświadczenia porównywalną z przygodami "rzeźniczymi", nie byli jakoś specjalnie zadowoleni. To jest zresztą jeden z powodów, dla których teraz montuję nową drużynę... ;) Ze starego składu została tylko Sheera.
Rastlin Arch
2001-09-15 13:18:00

Ale szatański pomysł- brawo.
Czytasz może Behemocie prasę RPG? Jest tego niewiele w naszym kraju- MiM i już nie ukazujący się Portal.
Moim jedynym MG był Zelbag, czasem Raj i Lord MILKA ( tego to nawet wy nie znacie). Ja też czasami prowadzę- bardzo nieudolnie.
A z ilu ty MG się spotkałeś?
Jeśli ktoś by miał chęci sobie poczytać... to coś napisze- oczywiście o innych systemach ( L5K, WFRP, MERP, WP, ZC, DL,ŚM- całość, AD&D, GS, Wiedźmin, no i ED- ogólne zasady, świat itd) .
Ja jako gracz tworzę zawsze ten sam archetyp postaci. Jest to prawie zawsze mag- elf ( chodź ostatni grywam tylko ludźmi) z tendencjami do wykonywania masowych egzekucji ( to nie znaczy że to robi!!!).
A to co umiem najlepiej – psuć to co MG zaplanował.
Behemoth the Barbarian
2001-09-16 10:39:15

Czytam Magię i Miecz, mam wszystkie numery od 7. Mój brat cioteczny bywa MG, ale gra (albo grał) w Warhammera. Co do psucia tego, co MG zaplanował, to wystarczy zamknąć drużynę w podziemiach i zatarasować przejście i niech się męczą z labiryntem... hehe. Kiedy prowadziłem przygodę "Oko Yrrhedesa" (autorstwa A. Sapkowskiego), gracze męczyli się ponad pół godziny z zagadką otwarcia grubych, stalowych drzwi, które po prostu były zabarykadowane z drugiej strony. Byli przekonani, że jest tam jakaś magiczna sztuczka, czy zamek. ;)
RomAug
2001-09-16 13:11:31

Jestem pod wrażeniem. Naprawdę.
Rastlin Arch
2001-09-17 11:40:04

Tu przedstawiam opis Legendy Pięciu Kręgów.

L5K jest jednym z najlepszych systemów na jakie się natknąłem w swej przygodzie z RPG. Ogólnie system oparty jest ma k10 i odznacza się niezwykłą prostotą zasad. Mechanika walki jest prosta i szybka dzięki czemu nie psuje zbytnio klimatu przygody. Trzeba bardzo uważać gdyż najmniejszy błąd może wykluczyć postać z walki bądź ją zabić. Najlepszy w całym systemie jest jednak klimat. Świat zbliżony do średniowiecznej Japonii, skomplikowane całkiem obce Europejczykowi obyczaje i stosunki społeczne, samuraje, kodeks bushido i honor na którego splamienie nie może pozwolić sobie samuraj bo inaczej czeka go popełnienie sepuku. To jest pierwszy system w którym u wojownika bardziej cenię umiejętności prawo i etykieta niż walkę mieczem. To właśnie sprawia iż system jest taki świetny. Polecam go każdemu kto będzie miał okazję w niego zagrać. Naprawdę warto.

Rastlin Arch
2001-09-18 12:49:01

O L5K pisał Zelbag.
A ja tu napisze o moim zdaniem najlepszym systemie Fantasy ( L5K jakoś do fantasy nie zaliczam – a jest nim ) Warhammerze.
WFRP to DarkFantasy!!! Klimat który bije wszystko na głowę. To właśnie jest Wojenny Młot!

Warhammer Fantasy Role-Play powstał w 1986 r. Warhammer FRP wydało wydawnictwo Games Workshop Ltd, polską wersję - wydawnictwo MAG – dodam że Mag nie jest już właścicielem licencji.

Gra to czy się w Starym Świecie. Przypomina on Europę XVI wieku z tą różnicą że jest magia, są Elfy ,Krasnoludy ( najbardziej Krasnoludzie z Krasnoludów) i Halflingi ( bo Hobit jest znakiem towarowym ). Ludzkość toczy ciagłą wojnę z armiami Chaosu zalewającymi ostatnie przyczółki cywilizacji. Czterech najpotężniejszych bogów Chaosu: Tzeench, Nurgl, Slannesh i Khorn, dzieli swą uwagę na walkę między sobą, a pragnieniem zapanowania nad światem. Tylko ich wzjemna wrogość wobec siebie, powstrzymuje armie Chaosu od całkowitego zwycięstwa. Tu nie ma miejsca na heroiczne czyny. Walczy się o przeżycie.

Przygody z Warhammera według mnie powinny być Mroczne. Zakończernie może być tylko złe lub beznadziejne. MG musi jednak pamiętać aby takie sesje pojawiały się w stosunku 1 mroczna na 3 normalne ( bo robienie cały czas przykrości graczką szubko się znudzi ). Z WFRP barzdzo łatwo zrobić horror. No a całość jest oparta na k100.

Warhammer to klimat!!!
Najlepsza przygoda do tego systemu to ,, Pajęczyca „ z 6 numeru Portala.

Ps. 10 nr. Portalu już jest Behemocie, nowy MiM też.
Behemoth the Barbarian
2001-09-18 13:06:56

Portalu jeszcze nie czytałem. Jest tam coś o EarthDawn? A Magię i Miecz prenumeruję - wczoraj przyszła.

1 visitor in the last 15 minutes: 0 Members - 1 Guest - 0 Anonymous