Author
|
Comment
|
ObywatelEracji
2001-12-09 19:31:34
|
Re: Weryfikacja tytułów:)
Podoba mnie sie Hetmanie sporzadzona przez Ciebie klasyfikacja. Czuje sie zaszczycony, bez udawanej kurtuazji, przebywaniem w sasiedztwie takich imion jak Lopez czy OlenkasLover, acz musze bez sztucznej skromnosci ; ) napisac, ze nie wiem czy w pelni sobie na to zasluzylem. Juz kiedys przyznalem sie, ze w ST zagralem 1 (slownie jeden) raz, stoczylem w ciagu jednego popoludnia po kolei walki Cas i Ram tak, aby zdobyc dwa mistrzowskie tytuly i nie poprawialem ich od tamtej pory. Nie wiem jak OlenkasLover, ale Lopez na pewno przylozyl sie (czego rezultat jest widoczny) do poprawy swoich wynikow, kiedys byla nawet o tym mowa w "radach mistrzow". No i teraz juz czuje na karku odpowiedz: "wiec w czym problem, popraw swoje" ; ) Tymczasem ja w NT sie wkrecam (Rastlinie cierpliwosci) i na domiar dobrego w RD "wpadlem", a translejszyn jeszcze mialem dokonczyc, i w ogole tyle innych spraw jest, ze...
|
lopez
2001-12-10 04:34:22
|
Re: Weryfikacja tytułów:)
Myslę, że problem co lepsze: ilość czy jakość rozwiąże się sam kiedy... zabraknie mapek, na których można robić średnie wyniki. Bo przecież ilość mapek jest skończona (wynosi 9x9=81) i kiedy ktoś bedzie już mistrzem we wszystkich szkołach (a wierzę, że będą tacy) to nie zobędzie już więcej punktów bez poprawiania starych wyników. I wtedy lepiej poczują się ci, którzy od razu robili dobre wyniki. A ci co robili gorsze muszą jeszcze pamiętaś, że można wysłać tylko 3 zgłoszenia z jednej mapki. Oby to trzecie było już bliskie doskonałości!
|
gOOmiAcK2
2001-12-06 05:19:02
|
Re: a wracając do rzeczy..
Do jOjA: sorry, nie zauwazylem ze w str nie ma duzo takich slabych wynikow. Po prostu ranking ogladalem dosc dawno i moze wtedy byly gorsze. A z propozycja dzielenia na pol wyniku mistrzowskiego: z tym sie zgadzam, mysle ze to bedzie lepsze niz polowy z kazdego ze scenariuszy
do Ratlin Arch`a: Wiem, ze w ST nie chodzi o srednie ze scenariuszy, ale nie jest to tez turniej z H3Trio! Tam trzeba prezyslac jak najlepsze wyniki. Ale, Rastlinie, czy nie czujesz sie lepiej jak wyslesz np. StrCas 105 zamiast trzech innych po 36? Na pewno jestes z siebie dumny, a zajmie Ci to tyle czasu, co te 3 scenariusze (moze troche wiecej) Ale chyba w tym turnieju najwazniejsza jest maxyma: cel uswieca srodki i kazdemu chiodzi tylko o to, zeby miec jak najwiecej pkt`ow.
A co do ustanawiania standardow przez Gutka: to prawda, ale chyba ten, ktory wyrownal osiagniecie, lub je nawet przeskoczyl tez ma prawo na uznanie? Gutek jest po prostu najlepszy, i ja tego nie kwestionuje (nawet jak nie jest pierwszy w rankingu), ale nikt nie jest doskonaly. A ja lubie byc chociaz czasami lepszy od najlepszego
Kolejne Twoje zdanie: Poprawienie się o te 5 magicznych punktów naprawdę nic nie daje!
Tu mnie troche zdenerwowales. A wiesz co to jest HONOR? Kazdy chce byc najlepszym i to naprade daje wiecej niz 5 scenariuszy po 25 pkt`ow(IMHO)
I jeszcz jedno: Zresztą i tak najważniejsza jest ilość, bo ona daje miejsce, które odzwierciedla poziom.
Tu sie mylisz. Poziom odzwierciedlaja wyniki, nie miejsce. I dlatego uwazam, ze Gutek i Mr.Pool... sa najlepsi!!!
P.S.Sorry za taki chaos, ale nie czytalem po kolei i tylko tak urywalem z poszczegolnych wypowiedzi
|
gOOmiAcK2
2001-12-04 15:24:53
|
Na wstępie zaznaczam ze nie za bardzo mi sie podoba NT (tylko mnie nie bijcie ). Gralem w niektore mapki i wydaje mi sie ze bedzie za bardzo schematyczny.
A zaglosowalem za opcja 4 i jestem dokladnie tego samego zdania, jakie jest tam umieszczone. Jezeli prog mialby wynosic polowe najlepszego wyniku to chyba kazdy by sie z tym uporal. Nawet Ci grajacy pod SoD. Moze wyjatek bym zrobil dla STR, bo tam naprawde sa magiczne wyniki i moglby byc problem.
A oto moje argumenty: 1) To wcale nie jest "musztarda po obiedzie". Uwazam ze NT wcale nie jest 100 razy lepszy od ST i od razu przejmie palme pierwszenstwa. Takie zmiany wyjda ST na dobre, a to, ktory turniej jest lepszy zadecydujemy My, gracze.
2) To podniesie poziom i zainteresowanie gra. Wiecie co by sie dzialo gdyby np. Gutek pozbawil wszystkich tytulu Lorda? Poprawki, i to szybko! Ruch w ST by wzrosl - i to jest pewne.
3)Zawsze mnie irytowalo ze wchodzi do Rankingu jakas "swieza krew" i zdobywa od razu !zaszczytny! tytul mistrza. Powinien za to dostac tytul "Mistrza Rush`a" (terminologia StarCraft`a). Ja np. na ten tytul pracuje juz ponad rok i na pewno go nie zdobede przysylajac jak najwiecej wynikow. Liczy sie jakosc, a nie ilosc!
Rospisalem sie, ale akurat mialem natchnienie Wszystkie bomby przyjmuje droga mejlowa, zawsze po 22 .
P.S. Wiesz jOjO jak wkurzaja te slabe wyniki? ja np. do dzisiaj sie wstydze za niektore inf i cas. Trzeba bedzie je poprawic...
|
jOjO dwarf
2001-12-05 02:58:10
|
Re: Re: a wracając do rzeczy..
thx, gOOmiAcKu za głos zrozumienia ;)
co do magicznych wyników STR, to zauważ, ze max to circa 120-130 pktów, zatem próg jest w okolicy 60-65 pktów, a dalej, to spójrz na wyniki w STR i zauważ, że mało jest tam wyników poniżej 50 ;)
a wogle, to można samą ideę zweryfikować na masową: czyli mistrzem może być ten kto zrobił 50% pktów najlepszego na danej arenie! (w przypadku STR, Gutek ma 1021 -> próg wynosiłby 510) zrobię taką symulację do najbliższego arkusza weryfikacji ;)
|
Rastlin Arch
2001-12-05 07:28:15
|
Mamy drogi gOOmiAcKu mam zupełnie inne zdanie, co do punktu 3 twej wypowiedzi. Słabe wyniki mnie wcale nie denerwują wręcz przeciwnie pokazują, jakie to postępy zrobiłem poczyniłem. Tytuł to tylko tytuł! Nieważne ile ma się punktów. Zresztą i tak najważniejsza jest ilość, bo ona daje miejsce, które odzwierciedla poziom.
Zastanawiam się czy w NT ktokolwiek będzie grać?;(
|
jOjO dwarf
2001-12-05 13:26:28
|
well, Drogi Rastlinie, jako arbiter mam na pewno inne spojrzenie, ale jestem pewien, że spotka Cię zdecydowany odpór ze strony innych Turniejowiczów!
Jak to ilość??? Czy inni też tak uważają???
|
Rastlin Arch
2001-12-05 15:15:01
|
No to spójrz na listę! Ja widzę tylko trzech graczy stawiających na jakość a nie na ilość: Gutek, Mr Pool... i gOOmiAcK. Potem są „średnio jakośćiowcy”, czyli ci, którzy mają strategią, ale nie za bardzo odpowiada im losowanie lub strategii za dobrej nie mają. Potem są jeszcze inni i inni. Wiecie że np. jak grałem na samym początku to 4 a jak się i dało to i 3 walkę rozwiązywał za mnie komputer. Wiem, że wam się nie podoba moje podejście. Mam jednak bardzo przekonywujący argument... mógłbym zacytować Gutka
|
jOjO dwarf
2001-12-05 16:40:32
|
i skomentuję to krótko: Ci trzej są podziwiani! reszta... chyba jednak mniej!
|
Rastlin Arch
2001-12-06 04:41:44
|
No to, po co są miejsca? Powiem, że zrobienie wyniku bijącego osiągi Gutka jest strasznie trudne i co najgorsze czasochłonne. Ale czy mam podziwiać gOOmiAcka za to, że ma parę lepszych wyników od Gutka? Mr Pool... ma wspaniałe wyniki, ale tylko w Nec a Gutek jest niepokonany w Cas i Str. Powiem, że Gutek jest najlepszy strategą, bo to on ustanawia nowe standardy a inni tylko go biją. Ale tak czy inaczej, aby być na pierwszym miejscu trza robić dużo wyników. Poprawienie się o te 5 magicznych punktów naprawdę nic nie daje!
Ps. Jeśli któryś z wojaków rzuci mi wyzwanie to na 100% je przyjmne i nie spocznę póki nie wygram!
|
jOjO dwarf
2001-12-06 05:25:20
|
może inaczej... po to są rozszerzone rankingi, żeby właśnie zauważyć nie tylko ilość, ale i jakość!
jest jasne, że jak ktoś zrobi te 81 wyników po 50 pktów to ma 4000 a to zawsze jest więcej niż zrobienie 20 wyników po 90
ale jak dla mnie większy szacunek budzi todrugie osiągnięcie! bo: jest strasznie trudne i co najgorsze czasochłonne
i dlatego wymieniłem tych trzech wojowników, a zaraz potem chętnie dorzucę Blazifigusa, który co i rusz dorzuca poprawki swoich słabszych wyników!
ale żeby to nie była przepychanka między nami, to po ew. Twojej ripoście, poczekam na głosy innych (mam nadzieję, że rozumiesz)
|
Rastlin Arch
2001-12-06 08:50:02
|
No niech i wam będzie! Sam przecie ostatnio słabizn nie robię. No i z tego co pamiętam mam lepszą średnią od Blaziego.
Dlaczego jOjO pominąłeś Colona! Wojak z niego wspaniały! GRA POD SoD! Ciekawe ile byśmy my robili pod SoD? Coś mi się wydaje że w Str różnice wynosiłyby co najmniej 40p.
Nie myślcie żeście nie przekonali! O nie...
|
Colon
2001-12-06 12:29:57
|
Mowiac o SoD...
to Gutek twierdzil, ze tez rozegral jakies scenariusze pod SoD. Niestety, nie chcial podac jakie (a pare razy pytalem). Sam chetnie bym sprobowal poprawki...
W tym miejscu musze Ci Rastlinie podziekowac. I nie wypada mi nie powiedziec, ze sam calego Lorda tez pod SoD robiles...
|
jOjO dwarf
2001-12-06 13:20:42
|
Re: Mowiac o SoD...
a ja muszę w tym miejscu przeprosić nie tylko Don Colona, ale i wielu innych, których nie wymieniłem
jedyne co mnie choć po części może usprawiedliwić, to... gorączka tej dyskusji
nieco mię Rastlin... zbulwersował :)
jak znajdę kwilę, to wrzucę tu taką swoją małą klasyfikację Turniejowiczów
|
jOjO dwarf
2001-12-06 14:26:30
|
pozostając w temacie...
Mała klasyfikacja Turniejowiczów
Goście 40 Turniejowiczów przysłało mniej niż 10 sejwów! coś zaczęli, nie spasiło, pozostało wspomnienie w Rankingu!
Wielcy nieobecni z pozostałej grupy 9 już chyba nie wróci do Turnieju, choć mieli wyniki bardzo dobre (pierwsi mistrzowie, zdobywcy nowych map...). Lopez, OE, OlenkasLover którzy są na Forum, a reszta przepadła! (no jeszcze Sajmon może wróci?)
aktywni albo wierni ;) zostaje 11! W tej grupie są m.in.: Mr.Pool…, Gutek, WWalker, którzy (jestem prawie pewien!) wrócą! oraz 8 (i świeża krew Pit Klos) którzy walczą!!!
tylko wśród wielkich nieobecnych oraz wiernych można szukać wspaniałych, bo ciężko ocenić kogoś, kto rozegrał kilka (czasem przypadkowo wybranych walk!)
Ja zauważam i pamiętam o takich sprawach:
* średnia! trza być mistrzem, aby wciąż wygrywać z taką przewagą!!! przy czym im więcej sejwów, tym mój podziw dla średniej większy!!!
* Wielcy mistrzowie! Być najlepszym na jakiejś arenie nie jest łatwo! ale szczególny podziw wzbudzają wyniki z Fortress, Tower oraz Necropolis Klasą dla siebie pozostaje rywalizacja na Stronghold! Kiedyś tylko Gutek, teraz Rastlin i gOOmiAcK pokazują czego można dokonać bez czarów!
* Śmiałkowie! czyli Ci, którzy walczą tam, gdzie nikt walczyć nie kce, nie lubi! Tu pamiętam WWalkera, Colona, Lopeza, gOOmiAcKa oraz Radousa i Jarasa
* stachanowcy - ci, którzy przysyłają mnóstwo sejwów, różnej jakości
jak widać, jest kilka wyróżników, ale niewątpliwie, tylko niektóre z nich kojarzą się mi z naprawdę wielkimi wojownikami!!!
|
gutek9
2001-12-01 14:47:52
|
Mysle, ze jednak powinno zostac tak jak jest. Glosuje za opcja druga jako niezobowiazujacy dodatek. Kiedys marzylo mi sie zeby byla taka sytacja, ze kilka osob ma skonczone wszystkie scenariusze i walczy o prowadzenie poprawiajac wyniki. Ja mysle, ze dobrym pomyslem byloby wieksze zaakcentowanie mistrzow poszczegolnych szkol. Przy malej roznicy drugi moglby sie zmusic do poprawiania wynikow. Zgadzam sie z Colónem. Roznica miedzy AB i SOD jest bardzo duza (nie az taka), sejw startowy tez robi robote, no i doswiadczenie. Wiadomo, ze na poczatku robi sie mniejsze wyniki a dopiero ptem lepsze. Reasumujac: takie statystki beda zdrowe i sklonia do rozmyslen.
|
Colon
2001-11-27 12:40:12
|
Chyba zartujesz?
Rozumiem jOjO, ze ten pomysl to impresja (psychozabawa) na temat co by bylo, gdyby… bez zamiaru urzeczywistnienia? W innym przypadku to by zupelnie postawilo ST na glowie. I chyba bylby to bardzo samobojczy cios dla Turnieju, zwlaszcza, ze jeszcze sie on na dobre nie odrodzil po ostatnich perypetiach.
Przede wszystkim zas:
1. Zmiany do NT (w tym mozliwosc utraty tytulu) rozwazamy teraz, przed rozpoczeciem Turnieju. W ST gramy juz od ponad roku i na fundamentalne zmiany jest po prostu za pozno. Chyba, ze chcemy popsuc to, co w nim dobre i popsuc humor 95% jego uczestnikow. 2. W przeciwienstwie do NT, gdzie wszyscy mamy rowny start (ta sama wersja Herosow) szanse graczy w ST od poczatku byly bardzo nierowne. Po pierwsze, o czym wielokrotnie mowilismy, grajacy pod SoD sa od razu do tylu (w najkorzystniejszym przypadku) o kilkanascie punktow. A z moich doswiadczen wynika (korzystajac np. z opisu walki Gutka w wersji AB i mojej rozgrywki w wersji SoD) ze w wiekszosci scenariuszy roznica ta zbliza sie do 25-30 pkt.
3. Po drugie w ST, w przeciwienstwie do sytuacji w NT, bardzo duze znaczenie ma dobry sejw startowy, a moge sie zalozyc, ze znakomita wiekszosc graczy, ktorzy nie zagladali na forum, nie ma pojecia o istnieniu bazy sejwow Lopeza (a i ta jest wciaz niepelna, a wsrod autorow przewija sie tylko kilka osob, choc frekwencja duza).
4. Ponadto w ST bardzo duze znaczenie ma zdobyte doswiadczenie. I to zarowno z gry w Turnieju jak i z wszelkich porad na lamach forum. Wyniki nowych graczy nawet nie zblizaja sie zazwyczaj do tego, co osiagneli starzy wyjadacze . Jest to wiec znaczaca bariera. Jak ktos jest ciekawy, to moge wrzucic na Forum pare poczatkowych wynikow graczy z obecnej czolowki (mam kopie wynikow z pazdziernika ubieglego roku) .
Reasumujac, odpowiadam: NO (asi a secas).
<Dla niezorientowanych: po prostu NIE>
|
Rastlin Arch
2001-11-27 12:50:29
|
Re: Chyba zartujesz?
Ale się porobiło! Pomysł jest super!
Tak
|
jOjO dwarf
2001-11-27 13:09:38
|
a co nie jest to śmieszne? ;)
przede wszystkim, jest to propozycja do dyskusji!
nic nie jest przesądzone!!!
poza tym tak się składa, że ma to być element motywujący głównie starych wyjadaczy, do poprawienia wyników!
może to zostawię (ale po głosowaniu) tylko w formie takiego memento (w pliku xls), żeby sobie można było poczytać jak się stoi wobec innych?
spoko!
chiba jak do tej pory nie dawałem pozoru do skłonności rewolucyjnych? prędzej chiba dyktatorskich ;)))
|
jOjO dwarf
2001-11-27 13:18:24
|
a wracając do rzeczy..
ciekaw jestem także opinii na temat: jak to wygląda, gdy mistrz wśród swoich wyników (w większości niezłych!) puszcza jedną czy dwie słabiznę?
bo czym innym na pewno jest sytuacja, ogólnie rzecz ujmując różnicy poziomów!
zachęcam do wypowiedzi, ale także do poprawiania wyników ;)))
|
1
visitor
in the last 15 minutes:
0
Members
-
1
Guest - 0 Anonymous
|
|
|