Author
|
Comment
|
Rastlin Arch
2002-07-06 11:36:14
|
Re: MiM;(
wiem co to tabela - pamiętasz testy goblina? i lasu... Jak co to mechaniki nieznoszę i raczej nigdy z niej korzystam. Wiem co to Dark RPG- i wiem że Kultu idą raczej na heroika
|
Rajst
2002-07-07 23:56:01
|
No to może ja słowo o elfach. W WFRP elfy (ogólnie) są przedstawione jako osobniki, które kochają piękno, przyrodę i spokój. Tak samo elfy przedstawione są w serii Dragon Lance, a przecież Dalamar to nikt inny tylko elf właśnie i wiemy jaki z niego był elf prawda? Czy był kimś kto kocha i chce być kochanym? Odpowiedzmy sobie na pytanie po co gramy w takie systemy? Dla zabawy, więc dlaczego kurczowo trzymać się tego co napisano – to bezsens. Chcę być elfem banitą, to nim po prostu jestem, chcę być elfem demonologiem to nim jestem, chcę być elfem zabójcą to nim jestem etc. W każdej społeczności mamy mnóstwo odmieńców, więc jak ja, będąc elfem leśnym, zapragnę postępować jak Vader to powinienem to robić (oczywiście w ramach rozsądku) i tyle.
|
Dreppin
2002-07-08 09:03:29
|
zgadzam sie, ze jak ma sie koncepcje postaci to nic przeszkadza nia grac.. mi osobiscie nie pasuje to, ze te stereotypy sa zbyt przekrzywione, bo wcale nie jest prawda ze "W WFRP elfy (ogólnie) są przedstawione jako osobniki, które kochają piękno, przyrodę i spokój".. wlasciwie jest to prawda, ale polowiczna.. tak naprawde w WFRP elfy przedstawione sa jako zboczency, probujacy podstepnie cos namieszac w ladnie poukladanych sprawach ludzi.. poza tym IMO jesli chce sie grac postacia nietypowa, to trzeba znalezc dobre uzasadnienie, dlaczego postac nie poszla w slady pobratymcow, a to w przypadku elfow nie powinno byc latwe..
|
Rajst
2002-07-09 23:30:54
|
Z tym uzasadnieniem to masz rację, a co więcej jak MG nie jest obiektywny to bardzo trudno (wręcz to będzie niemożliwe) zagrać sobie elfa banitę. Ale co śmieszniejsze to fakt iż chodząc po świecie i szukając przygód nasz elf już staje się banitą dla swoich (pomijająć profesję), nieprawdaż? A to, że współczynniki elfa są trochę jakby źle dobrane to zgoda - nie wspomnę o inicjatywie, ale czy nie kojarzy Ci się elf z wyśmienitym łucznikem? A jak jest w WFRP to każdy, kto miał z nim do czynienia, doskonale zdaje sobie z tego sprawę. Co do mieszania elfów w sprawach ludzi to zgoda i tak powinno być. Elf jest zadufany w sobie, nie lubi ludzi i tym bardziej krasnoludów - tak właśnie zawsze wyorażałem sobie tą rasę.
|
1
visitor
in the last 15 minutes:
0
Members
-
1
Guest - 0 Anonymous
|
|
|