Author
|
Comment
|
jOjO dwarf
2002-10-15 12:21:06
|
Re: re:nostalgia
Ale, ale! Droga Ann! proszę, nie bierz tego do siebie! krytyka którą tu słychać ;) odnosi się wyłącznie do 3DO, a nie do tych, którzy polubili H4...
|
Ann
2002-10-15 12:42:12
|
Po zmasowanym ataku sądzę, że to nie ja poczułam się urażona. Niepokoi mnie jedynie chęć trwania w zastoju. Kończę właśnie informatykę i zauważam niepokojącą u ludzi prawidłowość - każda nowa wersja programu czy to systemu operacyjnego spotyka się ze zdecydowanym sprzeciwem i bezgraniczną krytyką userów - na bogów - nie odbierajcie nam prawa do pracy Ps. A co gdy V będzie lepsza?
|
jOjO dwarf
2002-10-15 12:56:32
|
egejn... jakoś mało fto wychwala tu jedynkę, czy dwójkę! na moce jasności i cienia! Jakżeż ja czekałem na czwórkę! nawet Arena podupadła wtedy, a i tak machałem na to ręką - przyjdzie czwórka, to wyrówna :) zostaną miłe wspomnienia! ale niestety, czwórka rozczarowała! po Cywilizacji I, dwójka mię zachwyciła (ale czemuś kolejne już mniej) po Panzer Generale I, dwójka była świetna (ale znów kolejne miej) po Win3.1 - Win9x jest OK itp, itd
ale, kruca bomba!, może mi się chyba nie podobać czwórka! proszę, poczytaj wątki z okresu oczekiwania na H4, ileż tam było żarliwej nadzieji... może doczekamy fajnej piątki?
oby...
|
wwalker
2002-10-16 01:15:41
|
Ann: Ja też jestem informatykiem co nie znaczy, że wszystkie wyprodukowane przez informatyków buble będę popierał, żeby kryć swoich
Niezwalanianie pamięci i przez to wieszanie kompa na połowie systemów operacyjnych to zaprawdę wspaniała funkcja za jaką należy wychwalać 3DO - oby wszystkie ich kolejne premiery oferowały tak zadziwiającą funkcjonalność! tfu.
Ktoś czeka na premierę miesiącami, kupuje grę pierwszego dnia zaraz po otwarciu Empików albo zamawia netem jeszcze wcześniej, zasiada z krążkiem do kompa i... szlag go trafia, bo gra nie chodzi, chodzi przekrowiasto, albo nie dłużej niż 30minut i pada bo zeżarła tyle RAM'u, że nawet beknąć nie ma siły
(mnie uratował Windows 2000 - polecam każdemu zamiast każdego innego Win: i starszego 9x,NT, i prawie równoczesnego ME, i nowszego XP: niesamowicie stabilny, dający mocną kontrolę choćby nad nieposłusznymi programami i nad prawami dostępu, i jeszcze nie po rewolucji jak nie każdemu podchodzący XP)
To tyle jako informatyk a jako gracz... grałem w H4 i przestałem, ale nie dlatego by wrócić do trójki ale by dalej robić nasz wortal - i gdybym mi ktoś zaproponował wspólne pogranie w herosów to chyba z taką samą przyjemnością pograłbym w H3 jak w H4 - bo ja nie mam z kim grać a LUDZIE są tu dla mnie ważniejsi niż grafa i AI ech, jak na Zlocie Śląskim udało mi się namówić uczestników na wspólną rozgrywkę to byłem wniebozięty choć nie mieliśmy szans jej skończyć i 5xtyle siedziało się czekając na swoją kolej niż na hot seacie
każda z gier ma coś ale są po prostu porównywalne tylko jak dwie różne gry z tego samego gatunku, bo są RÓŻNE
|
grenadier
2002-10-16 03:02:24
|
No właśnie. Dzięki WW za wyważony głos. Ja po pierwszej załamce oceniam H4 trochę wyżej, ale w sumie skłaniam się ku trójce. Kilka pomysłów z 4 podoba mi się bardzo, ale całościowo gra nie. Zawiodłem się na przykład na grafice. Ale to subiektywne wrażenie. Sama trójka także nie jest idealna. Poziom dyskusji sprzed miesięcy na naszym forum wskazał, jak wiele widzielibyśmy zmian. Jak w niktórych rzeczach bardziej cenię H2. I podejrzewam, że tak ma każdy z nas - w tej części to mu się bardziej podoba, a w innej tamto. Na szczęście nikt nie zmusza nas byśmy wyznawali jedynie słuszną ideę i tak powinno być.
|
gagatek
2002-10-16 03:31:10
|
Widzę, że wywołałem niezłą "burzę mózgów". Czytając Wasze posty nasuwają mi się takie refleksje: - nikt nie operuje konkretami, tylko mówi, że "lepsze jest wszystko"; - 4 zniechęciła wielu z Was nie tym co zobaczyliście i jak to jest teraz zorganizowane, ale tym, że nie zostało to odpowiednio podane tzn. liczne drobne i wkurzające błędy, duże wymagania sprzętowe; - potwierdza się chyba teoria, że ludzie generalnie nie lubią zmian (zauważyła to Ann).
Na zarzut, że pewnie nie grałem w 3 odpowiadam - błędne myślenie, wręcz przeorałem ją.
Podsumowując - na szczęście każdy z nas jest inny i ma inne opinie na różne tematy, dzięki Bogu bo wszyscy mieszkańcy Jaskini mieliby takie same ksywki i avatary - trudno byłoby się poznać, nie wiadomoby było kto jest kto.
A mnie się po prostu bardziej podoba 4.
|
Irma Whisperwall
2002-10-16 05:01:18
|
Ależ ja też lubię czwórkę-zgadnijcie co zrobiłam po jej premierze? Poszłam do Empiku i czekałam godzinę na otwarcie, żeby Heroesów kupić...
|
grenadier
2002-10-16 05:10:55
|
Ja zamówiłem przez net na długo przed premierą. I nie żałuję. W końcu wypada mieć hirołsów...
|
milosz
2002-10-16 06:54:59
|
podajcie mi argumenty oprócz grafiki bo ja niewidzeich oświećcie mnie
|
grenadier
2002-10-17 02:13:23
|
Wiesz, to jest na zasadzie "mi się podoba, a mi nie...". Np. autorzy WOG-a ożywili grafikę trójki wprowadzając drobne, ale cieszące oko zmiany np. powiewające chorągiewki. Dla mnie grafika w H4 jest jakaś taka statyczna i nieproporcjonalna. Zadbano o szczegóły, ale przez to dla mnie wszystko jest jakieś dziwne i nienaturalne. Poza tym nie podobają mi się szczegóły, a już zupełną klapą są miasta - ich wygląd oraz to, są identyczne, to znaczy rowzijają się tak samo od pierwszej wersji HoMM. Ten sam schemat czyli ta sama taktyka. Tu się najbardziej zawiodłem.
|
Irma Whisperwall
2002-10-17 06:37:22
|
Mnie bardzo zawiódł ten chybiony pomysl, jakim jest wybór jednostek, oraz mniejsza liczba miast i jednostek, brak specjalizacji bohaterów. Ale lubię w to grać.
|
milosz
2002-10-17 06:40:33
|
Poprostu z H4 zrobiła się bajeczka dla dzieciaczków
|
OlenkasLover
2002-10-17 13:33:36
|
Re: nostalgia...
Dzień dobry
Gra pod tytułem Heroes Of Might And Magic 4 to...
NAJLEPSZA GRA W JAKĄ KIEDYKOLWIEK GRAŁEM !
Koniec kropka. Albo i dwie.. Zostańcie Z Panem Bogiem.
|
grenadier
2002-10-18 00:53:23
|
Łał, a poza tym Kopernik była kobietą... A najlepszą grą, w która kiedykolwiek grałem i gram to gra wstępna...
|
Ann
2002-10-18 01:33:59
|
Ann powiedziała: "Moja "mordka" jest z czwórki choć na H3 zjadłam zęby i uważam tą grę za najlepszą w swojej klasie. Lecz teraz gram głównie w H4 ponieważ również ma swoje zalety." I o ile sobie przypominam była to moja jedyna wypowiedź, w której pokusiłam sie o ocenę H3. Żeby już odciąć sie od yej niekonstruktywnej dyskusji powtarzam - H3 jest moją pierwszą miłością lecz to nie moja wina, że jestem niewierna
|
grenadier
2002-10-18 01:40:10
|
Ehhh, czy te oczy mogą kłamać....
|
milosz
2002-10-18 03:18:10
|
tak
|
Rastlin Arch
2002-10-18 13:05:12
|
No to czas na H4 Mam wreszcie nowego kompa i sprawdzę jak to sie gra jak nie trza co godzinkę kompa resetować
|
Irma Whisperwall
2002-10-18 13:06:41
|
Nareszcie, Rastlin, masz czwórkę, zobaczysz tą mapę
|