Author
|
Comment
|
Irma Whisperwall
2002-10-15 12:06:52
|
Re: i czar prysnął!!
a może by tak...miesiąc ostatnich liści?
|
wwalker
2002-10-16 01:30:23
|
hmm, najpierw myslałem, że wolę nazwy składające się z jednego słowa i poparłbym kontynuację koncepcji rozpoczętej od niezłego "behemlun" ale nazwy Irmy są bardzo ładne - romantyczne i klimatyczne,
próbowałem też, w ilu przypadkach z takiej nazwy mozna odszyfrować o jaki miesiąc naprawdę chodzi i w wielu można (!)
nie popieram jednak wymieszania pochodzeń: część jest od naturalnego rytmu przyrody a część z wydarzeń jaskini; poza tym jeśli zaczynamy rok od stycznia to nie możemy nazywać września miesiącem początku chyba, że coś dodamy co określi czego to początek - żeby zapobiec domyślnej interpretacji
generalnie popieram pomysł długich, kilkuwyrazowych nazw pochodzących od rytmu natury - zmieniłbym więc odrodzenie w październiku i początek we wrześniu a przy okazji może radość elfów na taniec elfów (choć elfi wojownicy się pewnie obrażą ), bo mi się maj kojarzy właśnie z tańcem leśnych duszków i ich nieuchwytnym migotaniem wśród drzew jak to widział (zdaje się) Bilbo w Hobbicie, a później (na pewno) Sam Gamgee we Władcy Pierścieni.
|
Dreppin
2002-10-16 09:43:25
|
Miloszu - wcale nie chce zmieniac wszystkiego, chce zmiec forme, ale nie tresc.. to wszystko zalezy od tego po co nam tak naprawde te nazwy.. jesli tylko do oficjalnych pism, opowiadan, poematow etc. to te nazwy sa jak najbardziej w porzadku, jesli zas mielibysmy ich po prostu uzywac powinny byc przede wszystkim krotsze.. to cala moja idea, btw imho behelun brzmialoby lepiej niz behemlun
|
milosz
2002-10-16 11:07:49
|
Teraz rozumim jeśli cię tym uraziłem to niebierz tego do serca bo lubię się czepiać
|
Dreppin
2002-10-17 11:29:36
|
dopiero teraz moglbym sie poczuc urazony, gdy insunuujesz, ze poczulem sie urazony ;)), ja nie z tych co sie obrazaja ;)
|
Ann
2002-10-18 06:43:50
|
Bardzo podobają mi się miesiące created by Irma, z tym że każdy przecież wie, że kobieta czeka na dzieciątko 9 miesięcy, więc to wrzesień powinien być miesiącem od rodzenia. Ps. Proszę się nie oburzać i nie zniesmaczać gdyż to żart jest.
|
milosz
2002-10-18 09:57:02
|
a teraz ja się poczułem urażony bo ty się poczułeś urażony dlatego że je powiedziałem że ty jesteś urażony
|
Irma Whisperwall
2002-10-18 12:49:04
|
chodzi o odrodzenie Jaskini, a w szczególności Osady
|
Sezerp
2002-10-20 22:26:52
|
z tymi 9-cioma miesiacami, czy u elfow i niziolkow tez tak jest?
|
grenadier
2002-10-21 02:33:56
|
A u behemotów?
|
Guinea
2002-10-21 03:19:53
|
Cięzko powiedzieć, ale jeśli dobrze pamiętam to u słoni trwa to 2 lata. Rozmiary podobne, więc kto wie..
|
Irma Whisperwall
2002-10-21 07:20:51
|
Nie wiem czy wypada behemoty porównywać do słoni
|
milosz
2002-10-21 09:41:56
|
Napewno beha niemożna porównywać do king konga z czwórki. Już prędzej do słonia
|
Sewrey
2002-10-21 11:37:03
|
Macie szczęście, że Imperator nie słyszy
|
OlenkasLover
2002-10-21 12:03:59
|
I czar prysnął
Do słonia to rzeczywiście nie wypada. Ale myślę, że do mamuta tak
|
Ingham
2002-10-22 00:09:12
|
Re: I czar prysnął
Skojarzenie nowego behemota z małpą już się nikomu nie narzuca?
|
Giater
2002-10-22 00:48:24
|
Przeczytałem właśnie (dopiero sic!) propozycję Irmy W. Te nazwy są bardzo ładne i romantyczne jak pisze Wwalker ale jako... opisy miesięcy. I moim zdaniem na ich bazie można zastanowić się nad ich ostatecznym brzmieniem., gdyby pomysł miał wejść w życie. Piszę „gdyby” bo jestem do tego sceptycznie nastawiony. Tu raczej byłbym realistą. Myślę, że to się nie przyjmie. Przykład – już w świecie MM wprowadzono „Ciszę – Silence” jak wydarzenie od którego liczy się czas w tzw. AS (after silence), ale jednocześnie zostawiono miesiące bez zmian – wzięte z real. Dlaczego? Chodzi o wygodę.
|
jOjO dwarf
2002-10-22 02:32:34
|
well, te nazwy miałyby być używane wyłącznie w dokumentach uroczystych...
wygoda nakazuje zwykłe stosowanie normalnych dat (zresztą zauważ jak skorelowana jest era ACC z realnymi datami!)
jednak miałyby swój dodatkowy klimat pisma takie jak Pro Memoria (ze zlotów), patenty akademijne itp, gdyby można było napisać
15 dnia miesiąca odrodzenia 5 A.C.C.
i o ten klimat tu chodzi... wszak takich pism wyjdzie może tuzin w roq...
|
Irma Whisperwall
2002-10-22 03:50:48
|
Albo w Historii Jaskini, jeśli takowa kiedykolwiek powstanie...
|
wwalker
2002-10-22 04:22:30
|
zajrzyjcie do zarchiwizowanych stolików ze zlotow (w Osadzie - przedsięwzięcia zakończone - archiwum)
tam jest wersja jeszcze z księżycami i ACC i juz ładnie wygląda - tylko tych miesięcy brak więc powtarzam - zmienić wrzesień i październik, żeby wszystko było od rytmu natury i wdrażam to w Osadzie
|