Behemoth's Lair

502 registered members
Login | Register Your Free Account (Required) | Search | Help | Find Communities!

Page 1 2
Author
Comment
misza
2002-10-25 13:28:35

Re: V4V
V4V? O co chodzi? Czy to nazwa gry?
morgraf
2002-10-27 11:41:52

Re: V4V
V for Victory w pełnym brzmieniu, i tak to nazwa gry (wydanej chyba w 1990), najlepszej strategi komputerowej wszechczasów.
Colon
2002-10-27 13:27:35

Ja tam wole...
Civilization II a obecnie III. To chyba jedyne gry poza Herosami w ktore gralem dluzej niz kilka godzin.

Grenadierze, mozesz cos wiecej o Europa Universalis II wrzucic? Zastanawialem sie swego czasu nad nia, ale zdecydowalem sie na Heroes IV, za co sobie pluje w brode;) . Co ja plote, musialbym ja zapuscic, a w brode jOjA nie wypada...
grenadier
2002-10-28 11:11:53

Re: Ja tam wole...
Wiesz, EU należą do tych genialnych gier, których podstawowe zasady opanowujesz w pięć minut (a wgryzając się musisz już trochę więcej czasu poświęcić), nie mają powalającej grafiki z wodotryskami, a mimo to spędzasz przed kompem dłuuuugie godziny wciąż nie mając dosyć.
Nie sztuką jest dowodzić silnym krajem, ale np. niewielkim, skazany przez historię na zagładę. Gra oferuje możlwości nie tylko naparzania się w bitwach, których zresztą nie widzisz w szczegółąch, ale dwie figurki wojaków stją naprzeciw siebie, ale ingerowania w dyplomację, sprawy wiary, budowania imperium handlowego, dobiarania parametrów takich jak stawianie na arystokrację czy nie, na centralizację czy wolności, doktryny ofensywne czy defensywne i wiele innych. Każdy z nich to pewne dosyć poważne konsekwencje. Poza tym nie możesz bezkarnie wypowiadać wojnę komuś. Jeśli nie masz powodu mogą Ci w kraju wybuchnąć bunty. Nie możesz bezkarnie zrywać sojuszy - i wiele, wiele innych możlwiości.
Za przykład niech posłuży fakt, że mój kumpel poprowadził Bizancjum do dominacji nad Europą, a Turcy nie mieli nic do powiedzenia. W następnej rozgrywce Europa była Turecka. W mojej grze Francuzi w 1819 roku mówili po angielsku. Polecam i jeszcze raz polecam.
wersalus
2002-10-25 22:07:11

Re: co oprócz Herosków?
ja na zmiane albo heroes albo diablo 2 na bn
Fuuzy14
2002-11-10 05:18:57

a czy nikt prócz mnie nie grał w Might and Magic, przecierz od tego Heroes się zaczął, a co do innych gier to gram w gry firmy Black Isle i w rpg stołowe a szczegulnie w Dungeons and Dragons, świetne są te gry w których samemu kształtuje sie fabułę
misza
2002-11-12 11:05:56

Zaczeło się od Kings Bounty :)
Ja grałem w M7M 7 i 8, ale w to nie można grać na okrągło tak jak w Hirków.
grenadier
2002-11-14 04:52:15

Przypomniała mi się taka stareńka gra pod DOS-em "Centurion". Można było stworzyć Imperium Rzymskie, a bitwy rogrywane były w "czasie rzeczywistym" (chyba pierwsza gratego typu, ale mogę się mylić". Mam ją gdzieś na jakiejś dyskietce. Łezka się gręci, jak to czasem uruchomię.

PS. Ciekawe, kto z młodych potrafi dziś obłsugiwać Dyskowy Operacyjny System. Jak pada winda, to czasem bez tego ani rusz, bo i dysk ratunkowy nie pomaga ;)
Guinea
2002-11-14 05:25:58

Z DOS-em jakoś sobie radzę... a taki stary w końcu nie jestem :). A co do obrażania innych, to nawet to trzeba umieć. Jeden inteligentny bluzg jest dużo więcej warty od całego steku bezsensownych wulgaryzmów.
jOjO dwarf
2002-11-14 06:12:11

dobre spostrzeżenie ;)
"inteligentny"!

ale z pustego i Salomon nie naleje

Fuuzy14
2002-11-14 10:14:10

co to za aluzja jOjO

1 visitor in the last 15 minutes: 0 Members - 1 Guest - 0 Anonymous