Behemoth's Lair

502 registered members
Login | Register Your Free Account (Required) | Search | Help | Find Communities!

Page 1 2
Author
Comment
E1ias
2001-03-10 04:41:11

Proponuje troche inaczej
zeby bylo to bardziej zgodne z tym, co spotykamy w grze:
1. Ilosci armii ustawic nie jako 10-20-40-80-160-320-640, tylko w proporcjach ilosci jednostek kazdego poziomu, jakie wystepuja w miastach kazdego z typow, zeby bylo to podobnie do sytuacji z gry
(dac bohaterowi taka armie, jaka moglby zakupic w pelni rozbudowanym miescie swojego typu np. po 4 tygodniach)
2. Wyrzucic bitwe jednostek nieupgr. przeciwko upgradowanym, albo przynajmniej zmniejszyc jej wplyw na ogolny wynik (np po jej zakonczeniu gracz dostaje znow armie, zeby ilosc strat nie miala az tak duzego wplywu na dalsze bitwy jak teraz). Czyli albo 3 bitwy:
nieupgr kontra nieupgr.
upgr. kontra nieupgr.
upgr. kontra upgr.
albo tak jak jest, ale po drugiej bitwie bohater dostaje jeszcze nowe oddzialy oprocz tych, ktore mu zostaly
(bo czesto malo zostaje).
3. Albo tak ustawiac tereny, zeby byly neutralne dla obu przeciwnikow (czyli zeby nikt nie mial przewagi,
ale moze raczej nie na statku) albo zawsze dac teren wlasciwy dla miasta, z ktorego pochodzi nasz bohater
4. Co do skillow - nie ustawiac zadnych, tylko pozwolic wybrac sobie bohatera z miasta danego typu, jaki mu odpowiada - wybor wlasciwego bohatera to tez wazny element taktyki
5. Co do czarow: dolozyc miasta, w ktorych bohater przed kolejnymi bitwami moze nauczyc sie czarow,
przed pierwsza bitwa miasto z gildia 1-go poziomu, przed kolejna z 2-go, przed ostatnia z 3-go poziomu
w pierwszym miescie mozna wybudowac jeszcze budowle, ktore zwiekszaja skill bohatera: wieza Walhalii,
klatka warlordow, Necromicon, itd. oraz mozliwosc zakupu machin.
6. Przed kazda bitwa dac studnie, zeby ilosc many byla pelna dla obu przeciwnikow.
7. Nie dawac zadnych artefaktow, co najwyzej buty i rekawice, ale nie artefakty zerujace wplyw morale i szczescia.
jOjO dwarf
2001-03-12 12:30:04

Re: Proponuje troche inaczej - ilość jednostek
licząc przyrost jednostek po 4 tyg. + start (jednostki z chwili zbudowania!) uzyskujemy armie (dla Hero, komp 1/2 tego):

- | CAS | CON | DUN | FOR | INF | NEC | RAM | STR | TOW
1 | 126 | 220 | 154 | 132 | 167 | 132 | 126 | 167 | 144
2 | -81 | -54 | -72 | -81 | -72 | -72 | -88 | -81 | -97
3 | -75 | -54 | -63 | -72 | -57 | -63 | -63 | -63 | -54
4 | -36 | -45 | -36 | -36 | -36 | -36 | -45 | -36 | -36
5 | -27 | -36 | -27 | -27 | -27 | -27 | -35 | -27 | -27
6 | -18 | -18 | -18 | -18 | -18 | -18 | -18 | -18 | -18
7 | --9 | -18 | --9 | --9 | --9 | --9 | --9 | --9 | --9

level 1. rządzą sprity
level 2. rządzą garulce oraz dwarves ;)
level 3. rządzą gryfy
level 4. rządzą pegazy oraz elektrycy ;)
level 5. rządzą błotołaki i drzewołaki
level 6. ??? równowaga
level 7. rządzą feniksy (to nie pomyłka!)

dane na podstawie AB 2.2

widać, że dla poziomów 5-7 jest to prawie zgodne z Turniejem Might (10/20/40)

ale dla niższych poziomów jest to znacznie, znacznie mniej!
stąd będzie mniej exp. i mniejsze możliwości wzrostu A/D/P/K

miło mi będzie poczytać na temat balansu, w tym kontekscie

howgh
jOjO dwarf
2001-03-10 06:17:49

Re: Proponuje troche inaczej
w miarę zwięźle:
ad 1. dobry pomysł! jednostki po 4 tygodniach z miasta w pełni rozbudowanego, ale bez grala!
ad 2. zostawię walki up<>up
ad 3. tereny neutralne (statki to był żart)
ad 4. co do skillów, to jednak jestem za predefiniowaniem!, wybór jest ważny w scenariuszach "rozrywkowych" a tu chodzi o Turniej i pewne zasady wspólne dla wszystkich
ad 5. raczej jestem skłonny określać szkoły magii niż poziomy czarów

chcecie machiny???

ad 6. o ile się nie mylę, to studzienki działaja raz na tydzień, raczej udostępnię zamki z gildią I poziomu i podróżnym czarem (noclegownie ;) )
ad 7. artefakty? tylko księgi czarów, ew. kule wzmocnienia
Guinea
2001-03-08 22:29:00

Ja wpadłem na pomysł...
żeby stworzyć JEDNĄ mapę na której będzie się miało 8 rozdzielonych bohaterów, każdy z "innej parafii" i każdy będzie miał do pokonania 7 wrogów (przedstawiciel każdego zamku oprócz zamku bohatera i Conflux). Co o tym sądzicie?
jOjO dwarf
2001-03-09 00:36:48

Re: Ja wpadłem na pomysł...
Kilka uwag narzuca mi się od razu!
1. szkoda Confluxa!
2. czy nie sądzisz, że walka z większą ilością przeciwników będzie trudniejsza do zbalansowania? już przy czterech były bardzo poważne (m.in. Twoje) wątpliwości
3. a czemu nie walczyć ze "swojakami"?

W sumie są to moje wstepne zastrzeżenia!
Może by tak zaprezentować konkretną ßwersję takiej mapy?
Ja się przymierzam na koniec marca do podesłania do wewnętrznej (z Behemothem) konsultacji mojej wersji.
a potem rzucę ja na pastwę Was wszystkich ;)
jOjO dwarf
2001-03-09 01:35:06

A ja wpadłem na pomysł...
że walki już były
teraz nalezy się skoncentrować na pokazaniu jak stosować magię.

Ponieważ, co oczywiste, nie ma sensu sprawdzać, czary którego poziomu są bardziej przydatne, ciekawsze może być ujęcie, w którym sprawdzi się która SZKOŁA MAGII jest skuteczniejsza.

stąd wcześniejsz moja zapowiedź o wyposażaniu przeciwników w Księgi Magii.

przewiduję 4 (może 5) walk.

za najtrudniejsze (z punktu widzenia) równowagi rozgrywki uważam: dobór ilości many (knowledge) oraz siły jednostek.
* many powinno ledwo starczać na walkę, aby magia uzywana była roztropnie.
* jednostki z kolei powinny być elementem współdecydującym o zwycięstwie, a nie dodatkiem do magii.

lopez
2001-03-08 00:50:10

Re: NOWY TURNIEJ
Nie będę się powtarzał, sporo już napisałem o nowym turnieju w innych topikach (może by tak umieścić jakieś linki). Teraz o nowych pomysłach.
Guinea napisał w "Turniej - pełna wersja", że nie gra w turnieju bo jedn. podstawowe są niezbalansowane. Jest w tym sporo racji. Są rasy, które po upgradzie zyskują naprawdę dużo (np. Tower, Stronghold), a są takie co niewiele. I te słabe przed ulepszeniem rasy dużo tracą w drugiej bitwie przeciw ulepszonemu wrogowi (czasem nawet wszystko). Nie jest to fair. Proponuję w kolejnym turnieju wprowadzić tylko walki vs. równym sobie. Tzn. nieulepszone vs. nieulepsz., ulepszone vs. ulepszone. Kwestia do dyskusji ile ma być walk.
jOjO dwarf
2001-03-08 17:41:56

Moje preferencje!
1. tylko jednostki upgradeowane!
2. teren wg JEDNOLITEJ zasady (i tu, drogi Lopezie, w zasadzie wszystko jedno, czy wszystkim sprzyjający czy neutralny. zależy mi na spójności zasad, nie na ich uwyjątkowianiu)
3. skłaniam się do odwzorowania możliwości magicznych gildii STR, FOR, CAS i TOW (ale całkowitego przekonania nie mam, wszak często się nasi herosi dokształcają...)
jOjO dwarf
2001-03-08 17:42:31

Moje preferencje! cd
4. SKILLe (brakuje mi danych o predyspozycjach Confluxów!!!)
proponuję oprócz zdolności szkół magii (4) rozpatrywać: Wisdom
Intelligence
Sorcery
Eagle Eye
Learning
Leadership
Luck
Archery
Offense
Tactics
Armorer
Resistance
Necromancy
jOjO dwarf
2001-03-08 17:49:56

Moje preferencje! cd
Z analizy predyspozycji wychodzi mi poniższe zestawienie (zainteresowanym mogę podesłać szczegółowsze dane emilkiem):
Cleric |Warlock |Witch |Heretic
-----------------------------------------------------------
Wisdom7 |Wisdom10 |Eagle Eye10 |Wisdom7
Eagle Eye6 |Sorcery10 |Wisdom8 |Sorcery6
Intelligence6 |Eagle Eye8 |Sorcery8 | Intel..ce6
Luck5 | Intel..ce8 | Intel..ce7 |Tactics4

oraz

Necro |Druid |B. Mage |Wizard       
---------------------------------------------------
Necromancy10 |Luck10 |Offense7 |Wisdom10
Wisdom8 |Wisdom8 |Wisdom6 | Intel..ce10
Sorcery7 | Intel..ce7 |Sorcery6 |Sorcery8
Intelligence7 |Eagle Eye7 |Tactics5 |Eagle Eye8

oczywiście pod dyskusję poddaję, czy właściwe cechy uwzględniłem. dla mnie kryterium stanowił fakt, że dana cecha, ma min współczynnik 4 w predyspozycjach

howgh
lopez
2001-03-12 03:16:00

Skille
Jak widać w poście jOjO wszyscy mają wisdom (no i oczywiście szkoły magii). Więc pozosaje wybór 3 umiejętności. W przedstawionym projekcie większość ma intelligence (7), sorcery (6) i eagle eye (5). O ile można by pozostawić jeszcze sorcery (mimo, że to tylko +15% do czarów), to pozostałe dwa bym zastąpił innymi, bardziej przydatnymi. Intelligence przydaje się na dużych mapach, a w turnieju będziemy walczyć koło studni (tak zakładam), więc po każdej walce można się doładować. Zaś eagle eye może się przydać tylko, jeśli będzie się można nauczyć w walce wartościowych czarów, których nie będzie można inaczej zdobyć. Więc zamiast intelligence proponowałbym:
- Cleric - first aid (jeśli będzie namiot) lub offense
- Warlock - first aid lub leadership
- Witch - armorer
- Heretic - first aid lub offense, armorer ew. archery
- Necromancer - offense
- Druid - first aid lub archery
- Battle Mag - first aid lub archery ew. armorer
- Wizard - archery ew. learning
Zakładam, że luck i morale będą dopuszczone (chociaż nie jestem za tym, bo rozgrywkę trzeba będzie dłużej "szlifować" tzn. max. wykorzystać w/w bonusy).
jOjO dwarf
2001-03-12 06:37:11

Re: Skille
thx za pierwszy merytoryczny głos w sprawie!

co Eagle Eye, to wkrótce po wysłaniu postu, zmieniłem zdanie i postanowiłem go odrzucić

co do Intelligence, to jednak zmierzam do ograniczenia możliwości rozrostu Knowledge'u i (po ßtestach) może się okazać jednak przydatny!

Luck i Morale muszą być dopuszczone, bo tu działa też i magia (imho)

co do skillów, to pozólcie, że w spokojniejszej chwili odopwiem

howgh
jOjO dwarf
2001-03-08 18:36:07

Moje preferencje! cd
5. jako rozwiązanie problemu "tankowania" many widzę "noclegi" w zomecku ;)
po walce, postój w zamku, który ma Gildię Magii (z np jednym czarem klasy View Air...)
6. Prawie wszystko przekonuje mnie, że taka wersja Turnieju będzie MUSIAŁA być rozgrywana na AB (edytor RoE nie pozwala na selektywne otwieranie przejść w zamian za artefakty)

i co Wy na to?

howgh

1 visitor in the last 15 minutes: 0 Members - 1 Guest - 0 Anonymous