Behemoth's Lair

502 registered members
Login | Register Your Free Account (Required) | Search | Help | Find Communities!

Page 1 2
Author
Comment
wwalker
2001-03-29 00:59:18

Uzasadnienie dla Znawcy Ksiąg
Patrzył z rozbawieniem jak liczni czarodzieje dwoją się i troją ustawiając osłony, wzmacniając oręż i werzchowce armii najemników zaciągniętej pospiesznie przez nieznanego mu magnata.
"Jak zwykle. Zawrócili mu w głowie bredniami o przemianie ołowiu w złoto" - pomyślał - "Jacy pazerni są dzisiejsi panowie. Pięćset lat temu, pamiętam jak dziś, z wieloma władcami dało się prowadzić rzeczową konwersację. I większość z nich miała dość rozumu aby nie poruszać spraw, które ja mógłbym uznać za drażliwe..."
Popatrzył chwilę w dół, na bezcelowe przygotowania do oblężenia jego wieży.
"A dziś, proszę - kilkunastu magików" - prychnął gniewnie - "wyobraża sobie, że posiądzie moje księgi wmawiając jakiemuś trzeciorzędnemu władyce, że pomogą mu się wzbogacić."
Los władyki po bitwie oczywiście był przesądzony - musiał mu się przytrafić nieszczęśliwy wypadek, i to zapewne zanim dowie się, że alchemiczna maszyneria ma zupełnie inne przeznaczenie niż mu powiedziano.
"Ale ciekawe w jaki sposób ta zgraja nieudaczników i partaczy zamierzała podzielić między siebie mój księgozbiór nie tratując się przy tym nawzajem" - potrząsnął głową i spojrzał na przedpole wypełniające się równymi czworobokami najemników. Powietrze iskrzyło od zawieszonych w nim zaklęć. Rozpoznał protekcję od wody i powietrza, przyspieszenie jednostek latających - teraz widział, że były to mantikory i harpie, precyzję dla orków z ciężkimi kuszami i kilka innych. Wszystkie znajdowały się w jego księgach. Jak i kontrzaklęcia na każde z nich.
Pchnął okiennice i głęboko odetchnął świeżym wiosennym powietrzem.
"Piękny dzień" - pomyślał unosząc ręce - "ciekawe czy jakiś bard wspomni o tej pogodzie, zanim przejdzie do właściwej części swej nowej ballady..."
Zamknął oczy, w momencie gdy przywołany Grzmot Armageddonu, bez żadnego ostrzeżenia przetoczył się po przedpolu wieży pokrywając ognistym deszczem ziemię wraz z wszystkim co znajdowało się na jej powierzchni.
Zanim opadł pył Znawca Ksiąg schodził już krętymi schodami do swej biblioteki, gdzie przy otwartej księdze leżało długie, czarne pióro. Atrament na jego czubku nie zdążył jeszcze zaschnąć.
"To dobrze" - pomyślał Znawca Ksiąg biorąc je ponownie do ręki.

z pozdrowieniami dla Lopeza
WWalker
wwalker
2001-03-29 00:57:16

Uzasadnienie dla Łowcy Trofeów
Jakie to było zabawne. Łowca Trofeów przyglądał się przez chwilę jak ogry grają w swoją ulubioną grę - kręgle. Trochę szkoda pięknych hełmów... no ale przecież na ścianach jego warowni nie ma tyle miejsca, żeby powywieszać wszystkie głowy ścięte w niezliczonych bitwach.
Weźmy chociażby wczorajszych rycerzy - kto to widział aby na skraju tak małego kraiku czekały dwa tysiące ciężkozbrojnych w tym czwarta część na koniach. Owszem, ukrywanie zamiarów nie leżało w jego naturze i kierunek, w którym sie poruszał plądrując sąsiednie państwo musiał już dawno dać do myślenia królowi, który wczoraj stanął naprzeciw niego w polu.
"No cóż, myślałeś może długo, ale wymyśliłeś głupio." - powiedział do ukoronowanej głowy stojącej na pieńku w zasięgu ręki. I roześmiał się głośno.
Stojący u wejścia do pieczary behemot obejrzał się na chwilę słysząc swego pana, po czym niewzruszenie powrócił do pełnienia straży.
Kilka goblinów podbiegło usłużnie do Łowcy napełniając ponownie opróżniony przed sekundą puchar i krzatając się wokół. Niezwyciężony Łowca Trofeów odprawił ich niedbałym gestem pogrążając się w rozmyślaniach nad miejscem w Warowni najbadziej odpowiednim dla tak szacownej, koronowanej głowy...

z pozdrowieniami dla Behemota
WWalker

wwalker
2001-03-29 00:52:59

Moje propozycje
Przemyślałem propozycje nowych tytułów dla mistrzów i pogromców ras w turnieju magic.
Oto one: (ta długa przerwa pod spodem to nie moja wina - ezboard coś knoci :( )

ZAMEK ---TYTUŁ MISTRZA ---TYTUŁ POGROMCY
CastleKrzewiciel WiaryWielki Wiarołomca
TowerZnawca KsiągZabójca Magów
InfernoPożeracz DuszWielki Egzorcysta
NecropolisSiewca StrachuPogromca Cieni
StrongholdŁowca TrofeówNiszczyciel Hord
DungeonWładca PodziemiNosiciel Pochodni
RampartDawca NadzieiNajeźdzca Puszczy
FortressPostrach BagienPoskromiciel Moczarów
ConfluxMaestro ŻywiołówStrażnik Równowagi

Jeśli nie jesteście przekonani co do niektórych poczekajcie na uzasadnienie w postaci krótkiej opowiastki. Jeśli i ona Was nie przekona zgłaszajcie własne, lepsze propozycje. Ja też mam jeszcze kilka alternatyw w zanadrzu ;)
jOjO dwarf
2001-03-29 04:39:12

Re: Moje propozycje

:O

...
mie zatkało!

WWalker! masz talent!
i oprócz ładnego brzmienia, ma to sens
a gdyby jeszcze dopisać pozostałe legendy...
dopiero byłby klimat w Rankingu ;)))
misza
2001-03-29 17:24:01

Re: Moje propozycje
WWalker czy juz masz swojego wydawce :) ?
Jestem pod wielkim wrazeniem, to sie czyta jednym tchem.
Czy bedzie ciag dalszy?

1 visitor in the last 15 minutes: 0 Members - 1 Guest - 0 Anonymous